1. Wat is het onderbewuste?

Het onderbewuste is een mechanisme dat onderdeel uitmaakt van je geest. Je hebt een bewuste geest, jouw rationele verstand en je hebt je onderbewuste geest, daar waar jij geen zicht op hebt, maar wat zich wel in jou bevindt.

Je kunt je het onderbewuste voorstellen als een soort supercomputer, met de functie te zorgen voor je overleving en veiligheid. Het regelt al jouw lichaamsfuncties, je temperatuur, bloeddruk, ademhaling en het kloppen van je hart. Gelukkig hoef je je niet bezig te houden met het ritme van je hart of het regelen van je ademhaling, het gaat allemaal vanzelf.

Het onderbewuste filtert een overdaad aan indrukken die door jouw bewuste rationele verstand onmogelijk verwerkt kunnen worden. Elke seconde ontvang je rond de 11 miljoen indrukken in de vorm van geluiden, beelden en gevoelens. Dat is een ongekende hoeveelheid informatie, jouw bewuste geest heeft niet de opslagcapaciteit voor zoveel informatie. Het onderbewuste filtert deze informatie en geeft ongeveer 10 tot 25% van deze indrukken door aan je bewuste geest. Al de overige informatie, zeker 75% tot 90% van alles wat je qua indrukken ontvangt, wordt in je onderbewuste opgeslagen. Het onderbewuste heeft een gigantische opslagcapaciteit. Ondanks dat wij zelden nadenken over ons onderbewuste, is de invloed daarvan op ons alledaagse leven heel groot.

Het onderbewuste slaat al onze herinneringen op en onderdrukt tegelijk alle herinneringen met onopgeloste negatieve emoties. Trauma`s, angsten en onzekerheden liggen opgeslagen tot er een moment komt dat het veilig is deze te verwerken of in sommige gevallen juist dieper te onderdrukken.

Het onderbewuste blijft deze (onderdrukte) herinneringen, gedachten of emoties als een automatisch programma afdraaien. Wat ze daarbij doet is vergelijkbare situaties opzoeken en herhalen, net zolang tot je je er bewust van wordt en je ze loslaat.

Een definitieve verandering is niet alleen te bereiken met een goed voornemen, wilskracht of doorzettingsvermogen. Als er iets ligt opgeslagen in het onderbewuste, vindt het uiteindelijk een situatie waarin het deze opgeslagen emotie of overtuiging kan uitwerken. Als je blijvende verandering wilt, dien je je wilskracht te combineren met het maken van een nieuw positief programma en dit volhouden.

 

  1. Waarom is het belangrijk te gaan werken met het onderbewuste?

Jouw gedrag, gedachten en emotionele reacties op bepaalde situaties zijn voor 75% tot 95% routinematig. Dit betekent dat je onderbewuste bij een situatie die het herkent, direct reageert met een eerder afgespeelde routine.

Je loopt een overleg in en ziet een bepaalde collega, je voelt direct frustratie. Als je partner zijn schoenen niet opruimt, wordt je boos. Je ziet een mensenmassa en ervaart meteen angst. Je kijkt in de spiegel en voelt ontevredenheid. Deze reactie is zo snel, dat je niet eens in staat bent in te grijpen. Je wordt geleefd door je routines, gewoonten en emotionele reacties. Jouw onderbewuste koppelt beelden, symbolen  en gevoelens aan situaties.

Waarom wordt je boos zonder goede reden? Jouw onderbewuste heeft boosheid gekoppeld aan verschillende situaties. Elke keer als er zich een soortgelijke situatie voordoet, wordt je boos, want deze routine heeft je onderbewuste opgeslagen.

De oorzaak van deze boosheid ligt in het onderbewuste, dus als je deze wilt oplossen, is het belangrijk te gaan werken met het onderbewuste deel van jouw geest.

Er kunnen allerlei oorzaken zijn waarom je boosheid in je onderbewuste hebt opgeslagen. Een patroon wat je in je jeugd van één van je ouders hebt overgenomen of een onderdrukte boosheid richting een persoon of situatie. Het kan ook zijn dat je overtuigingen hebt dat boosheid een negatieve emotie is en dus niet geuit mag worden, dit soort overtuigingen zorgt ervoor dat boosheid wordt onderdrukt.

 

  1. Het onderbewuste slaat routines op

Het onderbewuste is tijdloos, dit betekent dat bekeken vanuit het onderbewuste alles NU plaats vindt. Daarom is een eventuele traumatische jeugdervaring juist nu nog aan het doorwerken in je leven. Het maakt niet uit hoe lang geleden iets heeft plaatsgevonden, als je onderbewuste een soortgelijke situatie tegen komt speelt het een herhaling van een oude herinnering af en ervaar je de emotie die je in je jeugd ervaart hebt.

Het onderbewuste slaat alles op wat wordt herhaald of wat een sterke emotionele indruk maakt. Dat is heel handig, want je fietst zonder nadenken, bestuurt een auto gedachteloos, beweegt je vingers over een toetsenbord, je doet het gewoon. Als je iets vaak genoeg herhaalt, wordt het vanzelf een routine, het scheelt een hoop tijd en gedoe.

Ook gedachten en emoties die vaak zijn herhaald, worden opgeslagen. Ze worden gekoppeld aan elkaar, in categorie bij elkaar geplaatst en gelinkt aan symbolen en beelden. Een boot ongeluk, koppelt angst aan boten en water. Maar zelfs de aanblik van een haven of een witte mast, kan direct gevoelens van angst opwekken. Zelfs de geur van de zee kan dezelfde angst opwekken.

Je beseft je meestal niet hoe vaak je een gedachte herhaalt; ik ben niet goed in presenteren, ik hou niet van kaas, ik kom snel aan, ik word elke keer afgewezen. Negatieve emoties werken niet anders, we beleven keer op keer dezelfde onzekerheid, minderwaardigheid of irritatie.

Sommige mensen hebben er een gewoonte van gemaakt om negatief te praten, over een ziek lichaam, over de maatschappij, over anderen of zichzelf. Uiteindelijk worden al deze negatieve herhalingen programma`s. Het wordt dan uiteindelijk erg lastig los te komen van een vastgeroest negatief patroon. Het programma zal vanuit het onderbewuste doorbroken moeten worden en vervangen door een nieuwe routine.

Een bekend programma is lastig te doorbreken. Het is hetzelfde als stoppen met leren fietsen. Als je eenmaal kan fietsen dan is afleren bijna onmogelijk. Maar je kunt wel brommer gaan rijden en de fiets voortaan laten staan. Om een negatief programma te doorbreken is het noodzakelijk via het onderbewuste de oorzaken van dit programma op te ruimen, zoals overtuigingen die dit programma in stand houden. Jij kunt overstappen op een andere overtuiging en als deze nieuwe overtuiging is ingeprent, dan zal de oude overtuiging naar de achtergrond verdwijnen. Omdat de onderliggende oorzaak van deze oude overtuiging is losgelaten, kan het onderbewuste makkelijker loslaten en overstappen op de nieuwe overtuiging.

 

  1. Het onderbewuste spiegelt

Jouw onderbewuste is niet bewust, maar het spiegelt. Dit betekent dat je in je blikveld en alles wat zich daar afspeelt, je eigen onderbewuste weerspiegeld ziet.

Als je een angstig onderbewuste hebt, zie je in je leven onveilige situaties, doemscenario`s en vervelende uitkomsten. Zou je hetzelfde leven leiden zonder angstig onderbewuste dan zie je deze negatieve zaken niet.

Zwangere vrouwen zien overal kinderwagens en een man die een nieuwe Audi zoekt, ziet overal Audi`s rijden. Iemand die gefrustreerd is over alle slechte chauffeurs op de weg, wordt constant voor de voeten gereden.

Iedereen spiegelt zijn eigen onderbewuste. Het is je eigen innerlijke minderwaardigheid die je afreageert op je partner. Het is je eigen onzekerheid, die je in je collega ziet.

Dit is confronterend, maar het biedt ook kansen, het betekent namelijk dat je invloed kunt gaan uitoefenen op je leven. Je bent niet overgeleverd aan het leven als een willoos slachtoffer. Uiteraard zijn er in je leven ups en downs, verlies van dierbaren of andere externe factoren. Maar de wijze hoe je hiermee omgaat, hoe flexibel je bent, bepaalt grotendeels hoe langdurig of vervelend de effecten zijn.

 

  1. Het onderbewuste heeft geen oordeel

Een computer heeft geen mening over wat jij opzoekt op internet, het voert slechts jouw opdracht uit. Allerlei programma`s zorgen ervoor dat als je vaak dezelfde websites bezoekt, deze gelijk boven komen als je iets soortgelijks zoekt.

Je onderbewuste werkt hetzelfde, of jij jezelf mooi en positief vindt of jezelf lelijk en stom, het onderbewuste vindt er niets van. Je hoeft dus geen logica van het onderbewuste te verwachten, je hoeft ook niet te verwachten dat het iets wat slecht voor je is niet opslaat. Het vervelende is dat je juist geneigd bent negatieve dingen te herhalen. Het onderbewuste maakt geen onderscheid tussen een negatieve of positieve herhaling.

Er zijn mensen die overal het positieve in zien, het glas is altijd halfvol. Ze staan met een goed humeur op en gaan fluitend door de dag. Deze mensen hebben niet toevallig meer geluk in het leven, ze zijn simpelweg positief geprogrammeerd. Ze gaan er van uit dat alles goed komt en deze instelling is gewoon hun programma.

Er zijn ook mensen die zuchtend opstaan, balen van wat ze in de spiegel zien, gefrustreerd naar hun werk gaan, klagen over het weer en met angst en beven het journaal kijken.

Hoe positief ben jij geprogrammeerd? Welke negatieve programma`s wil je graag omzetten in positieve programma`s?

  

  1. Het onderbewuste zorgt voor jouw veiligheid

Iets wat het onderbewuste kent en heeft opgeslagen is per definitie veilig, het valt graag in herhaling. Iets wat het onderbewuste niet kent, is per definitie onveilig. Stel je voor dat je van jezelf vindt dat je te dik bent en ontevreden bent over jezelf, dan is jouw onderbewuste gevuld met overtuigingen waarmee je je zelfbeeld verlaagt. Jouw onderbewuste heeft geen oordeel over de inhoud van deze overtuigingen, ze zijn simpelweg zo vaak herhaald, dat het onderbewuste het je makkelijk heeft gemaakt en er een routine van heeft gemaakt.

Als jij hebt besloten om af te vallen, omdat je je beter wilt voelen over jezelf, dat staat je een onplezierige verassing te wachten. Je kunt namelijk op wilskracht kilo`s afvallen, maar wilskracht is moeilijk vol te houden. Jouw onderbewuste heeft allerlei overtuigingen dat je dik bent en niet mooi genoeg. Zodra jouw aandacht verslapt, stapt je onderbewuste terug op een veilig programma, met vele extra kilo`s tot gevolg.

Het is bekend dat obese mensen die deel hebben genomen aan programma`s om heel veel af te vallen, naderhand wel gezond en slanker waren, maar zich nog net zo ongelukkig voelde over hun lichaam.

De onderbewuste overtuigingen waarmee je je zelfbeeld verlaagt en je jezelf kleineert moeten eerst losgelaten worden, voordat blijvende nieuwe resultaten in je onderbewuste opgeslagen kunnen worden.

 

  1. Het onderbewuste moet het kunnen geloven, om te kunnen aannemen

Jouw onderbewuste is gevuld met emoties, herinneringen, trauma`s en overtuigingen die daar al heel lang zitten. Als je al vanaf jonge leeftijd onzeker bent en je nu behoefte hebt aan meer zelfvertrouwen, dan gaat je onderbewuste dit niet zomaar aannemen.

De overtuigingen die nu door je onderbewuste worden afgespeeld, die heeft het onderbewuste ooit aangenomen voor waar en die gelooft het. Je onderbewuste houdt niet van onzekerheid en een nieuwe overtuiging is bij voorbaat onzeker. Het onderbewuste zal daarom niet zomaar een vastgeroest programma loslaten. Het zal op het moment dat je verslapt, terugvallen op het bekende programma.

Het is daarom noodzakelijk zowel het oude los te laten en tegelijk nieuwe positieve overtuigingen te programmeren. Je gaat verschillende methoden toepassen om te gaan loslaten (stap 2: loslaten). Je gaat ook affirmaties (positieve overtuigingen) formuleren die jouw onderbewuste kan aanvaarden (stap 3: opbouwen).

Besef je goed, het onderbewuste is hardnekkig, dus geduld en tijd is absoluut noodzakelijk. Als jouw onderbewuste zich echter veilig voelt met het nieuwe programma dan zit het er ook definitief in (stap 4: volhouden).

 

  1. Het onderbewuste als raadgever

Het onderbewuste spreekt de taal van symbolen, beelden, gevoel, ingevingen en intuïtie. Het onderbewuste ontvangt heel veel informatie en kan hierdoor een goede raadgever zijn. De informatie vanuit het onderbewuste moet echter wel doorgegeven kunnen worden aan je bewuste geest. Je herkent een goed idee pas als het binnen komt in je bewuste geest, je hebt ineens een geweldig idee.

Juist in momenten dat we niet nadenken, herinneren we ons waar we iets hebben neergelegd. Een geniaal idee komt binnen tijdens het hardlopen. Je droomt over het bellen van je zus, het blijkt later inderdaad niet goed met haar te gaan. Je voelt dat je die baan beter niet aan kunt nemen en krijgt twee weken later de baan van je dromen. Deze ingevingen en voorgevoelens komen uit het onderbewuste en deze komen vooral binnen in momenten van ontvankelijkheid. Er gaat geen enkele vorm van logisch denken aan vooraf, de ingeving of het gevoel is er ineens.

Ontvankelijk zijn betekent toelaten, je hoeft hier eigenlijk niets voor te doen dan behalve loslaten. Door continue bezig te zijn met een probleem, te twijfelen of dwangmatig actie te ondernemen ontstaat er een gebrek aan ruimte voor het onderbewuste om raad te geven.

Je onderbewuste werkt niet op commando, ze wacht simpelweg op ruimte. Stel je voor je hebt twijfels over je werk en je weet niet wat je hiermee moet doen. Je blijft maar nadenken over wat je anders kunt gaan doen en afwegen wat de gevolgen zijn van een eventueel vertrek. Al deze activiteit geeft geen enkele ruimte, het enige wat je doet is nadenken. In je bewuste geest kun je maar één ding tegelijk, dus als jij aan het nadenken bent, kun je niet tegelijk toelaten.

Je kunt je onderbewuste voor het slapen gaan een vraag stellen, laat het vervolgens los en ga slapen. Laat de oplossing of het antwoord naar je toekomen, zonder tijdsdruk en zonder verwachting. Als jij stopt met nadenken over een oplossing verdwijnt de druk, je bevindt je dan in een staat van ontvankelijkheid. Je onderbewuste kan nu haar ideeën of oplossingen aan je bewuste geest doorgeven. Dit komt niet altijd op de manier zoals je dit verwacht, een tip van een collega of een boek wat iemand laat liggen. Het komt zoals het komt, zodra jij dit kunt toelaten.