Elk jaar is een nieuw begin en dit maakt de meesten van ons nieuwsgierig naar wat het jaar voor ons in petto heeft. Deze duiding is gemaakt door middel van een combinatie van numerologie en tarot. Het omschrijft met name de energiestroming van het jaar en hoe je hier het beste gebruik van kunt maken.

Het was een lastige duiding om te schrijven over 2024 en het duurde een tijdje voor ik daadwerkelijk de strekking te pakken kreeg. In voorgaande jaren omschreef ik in de vooruitzichten voor dat specifieke jaar ook over mogelijke collectieve gebeurtenissen of ontwikkelingen in de maatschappij. Dat wilde voor 2024 niet lukken, het voelde tegenstrijdig en chaotisch. Hoe meer ik wilde voelen naar mogelijke ontwikkelingen, hoe onrustiger mijn gedachten. Deze eerste week van het jaar merkte ik sowieso dat elke gedachte aan een probleem of behoefte aan een oplossing me direct in frequentie liet zakken, alsof een draaikolk me naar mineur en doemdenken trok. Dus ik ervaarde de energie van het jaar, exact zoals velen het jaar gaan ervaren. Ik bepaal in elk nu-moment met mijn acties, intenties en gedachten dit jaar, net als jij. Je zal het direct voelen als je tegen je eigen natuurlijke richting in gaat. Je kunt luisteren of niet, dat is de vrije wil die iedereen heeft.

Hoe dit jaar voor jou zal verlopen, is niet te vinden in de buitenwereld. De buitenwereld zal je slechts opjagen en uit balans trekken. Welke tegenslagen, problemen of gebeurtenissen daar ook gaan plaatsvinden, jouw betrokkenheid bepaalt jouw uitkomst. Het wordt daadwerkelijk een jaar waarin alles wat je wel of niet geleerd hebt in de afgelopen jaren tot uitdrukking mag komen.

Je mag laten zien wat je kan en een praktische stapsgewijze aanpak zal hierin het beste werken.  Als je de juiste intentie hieraan toevoegt zal je gigantische stappen voorwaarts kunnen zetten. Dus laat je zeker niet ontmoedigen, het zal voor velen wel degelijk een mooi jaar worden.

Een terugblik op 2023

De grote les van 2023 was het oude loslaten en vernieuwing toelaten. De planeet Uranus (getal 3) heeft in 2023 met zijn energie de nodige onrust gebracht en heeft bij veel mensen plotselinge omwentelingen in hun leven teweeggebracht. Ondanks dat de chaos en onrust in de maatschappij duidelijk zichtbaar is geworden, ging 2023 vooral over het individu. Door de energie van het jaar (getal 7) hebben we ons persoonlijke leven onder de loep genomen. Dingen die eerder energie gaven, deden dat ineens niet meer. Wat wil je? Waar word je gelukkig van? Deze zoektocht heeft in 2023 mogelijk nog geen richting gevonden, eerder een verlangen naar richting.

De mogelijkheden van 2024

We krijgen in 2024 te maken met de invloed van Saturnus (getal 4) en Venus (getal 8). Dit zijn twee behoorlijk tegengestelde energieën, wat ook direct het spanningsveld van 2024 laat zien. Saturnus is de grote begrenzer, hij vraagt om vertraging, verdieping en verstilling. Terwijl Venus (getal 8) één en al beweging is, zichtbaar in de vorm van het lemniscaat. Een doorlopende beweging, van de binnenwereld naar de buitenwereld, van jou naar de ander, hemel en aarde, leven en dood en weer terug.

Saturnus geeft vorm en wil dat je een stevig innerlijk fundament bouwt. Zijn kracht toont zich in de beperking, niet naar buiten reiken maar naar binnen. Als je merkt dat je vastloopt of gefrustreerd raakt, maak dan gebruik van de beweging van Venus. Door naar binnen te keren en verbinding te maken met jezelf, kom je weer in de stroom van beweging. Venus is luchtiger dan Saturnus en brengt wat verlichting bij zijn beperkende energie.

De resultaten van je gedachten, acties, besluiten en verlangens nemen de vorm aan van gebeurtenissen, zowel positief als negatief. Dit is een absoluut pluspunt van Saturnus, het geeft een fysiek resultaat. In 2023 bleef alles ronddraaien, als een richtingloze boot op een onrustige rivier. Dit jaar kun je eindelijk grond onder je voeten voelen, de eerste stappen zetten in een nieuwe richting. Het is een goed jaar om de knoop door te hakken, praktisch iets aan te pakken of iets waar je al lang naar verlangt neer te gaan zetten.

De structuren van Saturnus zijn ook zichtbaar als de fundamenten van onze maatschappij. Orde, gezag en controle beginnen dit jaar snel beklemmend aan te voelen. Hoe vrij voel je je? Er is in 2023 veel aan het wankelen gebracht. Is er nog vertrouwen in onze politiek, instituties of andere leiders? Hoe staat het met de financiële draagkracht en schetst dit al dan niet een veilig toekomstbeeld? Klimaat, stikstof, CO2, toeslagenschandaal, enz. enz. De fundering van onze maatschappij lijkt al een behoorlijke tijd te kraken en piepen onder haar eigen gewicht.

 

Minder focus op de externe wereld

De weg naar binnen zal de weg naar buiten bepalen. Iedereen zal op zijn eigen manier een bepaalde druk of beperking ervaren die aanzet om naar binnen te keren. Deze aanzet om naar binnen te keren zal voor iedereen anders zijn. Afhankelijk van de stappen die je eerder hebt genomen, zal duidelijk worden of je eerder de juiste richting hebt bepaald.

Een geneigdheid om vast te houden aan situaties, controle uit te oefenen en/of veiligheid te zoeken zal je juist begrenzen. Je kunt dit praktisch ervaren als vastlopen in je hoofd of door gevoelens van angst en onzekerheid te ervaren. Onbewuste angsten kunnen dit jaar snel tot uiting komen in paniekaanvallen of zwaarmoedigheid, let goed op je fysieke lijf en mentale gezondheid. Vertraag en gebruik 2024 om te besluiten waar je wel of geen tijd en energie aan wilt besteden. Maak ruimte om stiller te zijn en naar binnen te keren, laat los wat zijn tijd heeft gehad.

Vecht niet tegen de kracht van Saturnus, hij is een harde leermeester. Het kan aanvoelen als autorijden met de handrem erop, laat je hierdoor niet frustreren. Gebruik de beweging van Venus (getal 8), zij zal je mooie resultaten leveren als je bereid bent te transformeren. Dat wat je eerder hebt uitgedrukt in je intenties, gedragingen en gedachten zal zich in 2024 sneller manifesteren.

Wat je in voorgaande jaren hebt gezaaid komt in 2024 in de vorm, de resultaten worden zichtbaar. Deze resultaten komen van de zaadjes die je in het verleden van binnen hebt gezaaid en de uitkomst zal niet voor iedereen gelijk zijn.

Dood en wedergeboorte

Dit jaar zal het thema dood en verlies meer op de voorgrond treden, zowel de fysieke dood als de dood van niet werkende situaties of systemen.

Op persoonlijk gebied kun je een bepaald gedachtegoed, een uitzichtloze relatie of baan figuurlijk laten sterven. Vanuit dit stervensproces zal een nieuwe richting ontwaken. Loslaten en verandering zijn niet makkelijk en vaak kost dit soort processen de nodige tijd.

De fysieke dood zal zich ook meer laten zien, een niet te vermijden cyclus die hoort bij het leven. Het kan thema`s aanraken rondom angst voor de dood of angst voor verlies.

Het financiële systeem komt opnieuw naar voren als een spanningsveld. Hier lijkt een oud systeem te sterven en een nieuw systeem tot leven te komen. Deze omwenteling was ook vorig jaar zichtbaar in de kaarten, toch heeft deze zich in 2023 niet fysiek laten zien. Omdat Saturnus ook je angsten rondom veiligheid onder de aandacht brengt, kun je dit jaar de behoefte voelen je financiële balans op te maken.

 

Coherentie tussen hoofd en hart

Je hersengolven hebben verschillende frequenties, deze zenden golven van energie uit.  Deze trillingen hebben invloed op je fysieke lichaam en beïnvloeden ook je emoties en gedachten. Je raakt dit jaar snel uit balans als je overmatig nadenkt of stress ervaart.

Al een aantal jaren is de kosmische energie aan het veranderen en we stijgen als collectief in frequentie. Deze frequentie stijging maakt ons gevoeliger. Van een rationeel gerichte mentaliteit worden we gestimuleerd meer voelend te leven. De externe prikkels in de vorm van geluiden, indrukken en/of afleidingen via de media zorgen ervoor dat je sneller overprikkeld raakt. Waar je eerder prioriteit aan gaf of graag tijd aan besteedde, kan nu ineens onbevredigend zijn. Hoe wil je invulling geven aan je leven?

Of je het nu graag wilt of niet, wij zijn allemaal onderhevig aan de omwenteling in de kosmische energie. Wat willen wij als mensheid? Wat zijn onze waarden en normen? Welke bijdrage lever je met je individuele energieveld aan het collectief?

Als je zakt naar je gevoel, verbinding maakt met je hart, dan zal je dit jaar innerlijke rust en stabiliteit ervaren. Ondanks al de externe invloeden en gebeurtenissen kun je dan een stiltepunt in jezelf creëren. Je zendt dan harmonieuze frequenties vanuit je eigen energieveld naar het collectief.

Blijf je leven vanuit een gejaagd gevoel en onrustig hoofd, dan raakt je frequentie uit balans. Je zendt dan angst het collectieve veld in en je zal een veelvoud van soortgelijke frequenties terug ontvangen. Je kunt als je dit langdurig blijft doen mentaal en fysiek de grip kwijt raken, ziek worden of in een burn-out belanden.

Voelen in plaats van denken

Dit jaar zal het makkelijker en sneller duidelijk worden als iets niet goed voelt. Waar je in eerdere jaren makkelijker tegen je eigen gevoel in kon bewegen en hiermee situaties vanuit praktisch oogpunt in stand kon houden, gaat dat dit jaar niet goed werken.

De signalen vanuit je gevoel komen makkelijker binnen, luister hier goed naar. Als je in jezelf een spanningsveld ervaart dan beweeg je tegen je natuurlijke stroom in. De effecten hiervan worden sneller zichtbaar in fysiek ongemak, angst of een chaotisch hoofd.

De tweestrijd die kan ontstaan tussen je gevoel en je denken, zal ook sterker in de uiterlijke wereld weerspiegeld worden. De tegenstrijdigheden in informatie, de niet uitvoerbare plannen van aansturende instanties of onbegrijpelijke regelgeving. Wat is leugen of waarheid, wat werkt en wat werkt niet? De onrust en chaos in je binnen- en buitenwereld zal in 2024 zeker nog niet voorbij zijn en de mate waarin je innerlijk rustig en stabiel kunt blijven bepaalt of je je laat meeslepen in de chaos of niet.

Uiteindelijk zal de tijd alles wat niet werkt, of wat niet waar is, vanzelf aan het licht brengen. Wat wij als collectief niet meer willen aannemen of geloven, verliest zijn kracht en zal uiteindelijk sterven.