Ik denk

Je geest, de manier hoe je denkt, heeft een gespletenheid in zich. Deze dualiteit zie je overal, je kunt denken en voelen, je hebt een binnen- en buitenwereld, je hebt positiviteit en negativiteit. Deze tegenstrijdigheid bestaat ook in jouw geest.

In met name Westerse landen wordt je gestimuleerd je rationele manier van denken te ontwikkelen. Je leert door kennis op te nemen, logisch te beredeneren en bereikt iets in de wereld naarmate je aantoont veel kennis en kunde te hebben. Je stelt doelen, je bent prestatiegericht en bereikt aanzien door hard te werken.

Je hebt kennis aangeleerd gekregen, waarvan je gelooft dat dit waar is. Afhankelijk van jouw achtergrond, cultuur en opleiding vorm je een kader of beeld van jezelf en de wereld. Dit aspect is bij iedereen verschillend.

Jouw aangeleerde overtuigingen en patronen vormen een aspect van jouw persoonlijkheid. Een aspect verbonden aan het rationele deel van jouw geest, jouw ego deel. Het is een stukje van jouw bewustzijn wat gevormd is door aannames. Jij gelooft dat je hard moet werken om iets te bereiken. Je gelooft dat je niets kunt bereiken omdat je nooit iets afmaakt. Je gelooft dat je zekerheid bereikt als je € 100.000 op de bank hebt. Iedereen heeft zo zijn eigen aangenomen waarheden.

Het ego wordt ook wel jouw identiteit of persoonlijkheid genoemd. Het is goed je te beseffen dat het ego aspect van jouw persoonlijkheid, met name onbewust is gecreëerd. Je hebt dit beeld gevormd naar aanleiding van wat jou in het verleden is aangeleerd. Dit hele karakter beeld is opgeslagen in je onderbewuste en je speelt het grotendeels onbewust af.

 

Ik voel

Je hebt ook nog een ander deel van jouw bewustzijn, het hart bewustzijn. Deze kant van je bewustzijn wordt bij veel mensen minder goed ontwikkelt. Je wordt namelijk van jongs af aan getraind je aandacht hier niet aan te geven. Het hartbewustzijn voelt aan als een stille rustige aanwezigheid. Het is niet zoals de meeste denken een emotionele beleving, emoties zijn verbonden aan een chemische reactie in je hersenen. Je gevoel is verbonden aan je hart, een weten. Niet op te wekken door te dwingen daar te komen, niet te ontwikkelen met je wilskracht. Het is er namelijk altijd, bij iedereen. Je weet alleen niet meer hoe je er naar kunt luisteren.

Deze stappen zijn bedoelt om je terug te brengen naar een andere manier om naar jezelf te luisteren. De balans terug te brengen naar harmonie tussen je denken en je gevoel.

Juist de onbalans tussen deze twee kanten van je bewustzijn geven innerlijke strijd, alsof je uit twee elementen bestaat die samen met elkaar in gevecht zijn. Wat zorgt voor ongemak, onrust en twijfel. Nu-training wil bijdragen aan het verminderen van een steeds terugkerend innerlijk conflict.

Om dit innerlijke conflict te ontstijgen is het belangrijk dat je weet hoe je ego en je hart werken. Zodat je gaat herkennen in welke denkwijze je aanwezig bent.

 

Het ego is een programma

Het onderbewuste vergelijk ik graag met een juke-box, die stonden vroeger in Amerikaanse eetcafe’s. Een instrument om muziek af te spelen.

De ego denkwijze is zoals een plaat in de juke-box. Het ego maakt voor elke gedachte, patroon of emotie een plaat voor in die juke-box. Elke keer als je hem aanzet, is dat het enige waar je uit kunt kiezen. Je speelt opnieuw de plaat met faalangst, controle of zelfafwijzing af. Zelfs al wil je heel graag iets anders horen, dezelfde platen blijven zich maar aandienen.

Alleen als je de juke-box openschroeft en oude platen verwijdert en nieuwe toevoegt, krijg je een ander aanbod. Het vergt wel wat inzet, ze komen er niet vanzelf in. Maar als ze eenmaal op hun plaats zitten, kun je ze blijven kiezen.

 

Balans tussen denken en voelen

Als je los wilt komen van de eindeloze problemen van het ego, dan dien je te kijken naar je eigen negatieve gedachten en emoties. Nu-Training helpt je stapsgewijs je denkwijze te wijzigen, zodat je meer balans krijgt tussen denken (ego) en voelen (hart).

 

Het verschil tussen hoofd en hart

Leer de verschillen tussen je hoofd en je hart herkennen, zodat je kunt bijsturen.

 

Hoofd / Ego                                                                          Hart / voelen

Verleden / toekomst                                                              Nu

Projectie (buitenwereld)                                                        Waarnemen (binnenwereld)

Slachtoffer (machteloosheid)                                                Autoriteit (verantwoordelijkheid)

Onbewust (routinematig)                                                      Bewust (aanwezig zijn)

Afhankelijk                                                                            Onafhankelijk (soevereiniteit)