Het vraagt aanwezigheid om bewust te kiezen hoe je wilt denken. De ingang ligt in je adem, je kunt niet rustig en bewust ademen en tegelijk nadenken. Je kan maar één ding tegelijk, hoe meer je nadenkt, hoe oppervlakkiger en hoger je ademhaling. Als je niet in je adem bent, dan ben je in je verstand.

Jouw ego programma heeft een mechanisme om weg te gaan of vluchten van gevoelens. Daarom wordt je constant weggetrokken uit het huidige moment, het ego verplaatst jouw aandacht naar het verleden of de toekomst. Je ego is is angstig voor gevoelens, ze zijn onvoorspelbaar en het heeft er geen grip op.

Als truc om je daar weg te halen, geeft het je een andere zoekopdracht. Het wil dat je de oorzaak van je gevoel gaat vinden, de oorzaak is het probleem. Het komt door iets van vroeger of door die opmerking van je vader. Het komt door de problemen in de wereld of je gebrek aan geld. Allemaal problemen, die je aandacht zonder dat je het in de gaten hebt, weghalen bij je gevoel.

Dat wat je voelt in het huidige moment, dat is de ingang. Dus als jij je nu op dit moment begrenst en angstig voelt, hoef je de oorzaak niet meer te zoeken, je hebt hem al gevonden. Het vergt aanwezigheid om dit gevoel op te merken, het vergt nog meer aanwezigheid om je op dat moment niet te laten afleiden door je ego programma.

 

Durf te voelen

Jouw hart vraagt je altijd naar binnen te keren, niet naar buiten te projecten. Door je te richten op je ademhaling verschuif je naar het nu.

Wat je nu in jezelf voelt laat je er even zijn, door er met een oordeelvrije blik naar te kijken. Terwijl je rustig en diep ademt, ga je naar je gevoel, laat het er zijn. Als je bereid bent iets te zien en te voelen zonder oordeel, dan ben je bereid los te laten.

Je kunt denken dat het verdiepen van je ademhaling deze vervelende gevoelens wegdrukt of ontkent. Maar jouw ego heeft deze al onderdrukt, anders zou je deze gevoelens niet ervaren. Je ego houdt deze gevoelens in de schaduw van je onderbewuste verborgen, het durft er niet naar toe. Jouw hart vraagt van jou het uit de schaduw te halen, door niet weg te gaan van het vervelende gevoel. Met je waarnemende aanwezigheid geef je ruimte aan het gevoel.

Je denkt nu wellicht dat je niets doet, het tegendeel is waar. Jouw ego rent al je hele leven weg van nare gevoelens en projecteert ze naar buiten. Hierdoor blijft het deze gevoelens onderdrukken en stop ze terug je onderbewuste in. Vervolgens blijf jij keer op keer dezelfde nare gevoelens ervaren en kom je er niet vanaf.

Omdat je van extern gericht (ego) naar intern gericht (hart) stapt, kun je het wel loslaten.