Het vraagt aanwezigheid om bewust te kiezen hoe je wilt denken. Je ademhaling kan je hierbij helpen, je kunt niet rustig en bewust ademen en tegelijk nadenken. Je kan maar één ding tegelijk, hoe meer je nadenkt, hoe oppervlakkiger en hoger je ademhaling. Als je niet in je adem bent, dan ben je in je verstand.

Jouw ego programma heeft een mechanisme om weg te gaan of vluchten van het huidige moment. Als truc om je daar weg te halen, geeft het je een andere zoekopdracht. Het wil dat je de oorzaak van je gevoel gaat vinden, door de oorzaak te gaan zoeken denkt het ego het ongemak op te lossen. Het komt door iets van vroeger of door die opmerking van je vader. Het komt door de problemen in de wereld of je gebrek aan geld. Allemaal problemen, die je aandacht zonder dat je het in de gaten hebt, weghalen bij je gevoel.

Dat wat je voelt in het huidige moment, dat is de ingang. Dus als jij je nu op dit moment begrenst en angstig voelt hoef je de oorzaak niet meer te zoeken, je hebt hem al gevonden. Het vergt aanwezigheid om dit gevoel op te merken, het vergt nog meer aanwezigheid om je op dat moment niet te laten afleiden door je ego programma.

Als je niet aanwezig blijft, zal je ego het direct projecteren. Dit betekent dat je je innerlijke staat buiten jezelf legt, je voelt je onzeker door een opmerking van iemand of voelt je angstig door een situatie in de buitenwereld. Dit is een krachtig mechanisme van je ego, om zo weg te blijven van je onbewuste emoties (onzekerheid en angst). Door naar binnen te keren en onderdrukte emoties en gedachten waar te nemen en los te laten, stap je over van projecteren naar waarnemen.

Je denkt nu wellicht dat je niets doet, het tegendeel is waar. Jouw ego rent al je hele leven weg van nare gevoelens en projecteert ze naar buiten. Hierdoor blijft het deze gevoelens onderdrukken en stop ze terug je onderbewuste in. Vervolgens blijf jij keer op keer dezelfde nare gevoelens ervaren en kom je er niet vanaf. Door enerzijds je onderbewuste tijdens onze sessies en zelf thuis op te schonen en anderzijds niet mee te bewegen met je ego, kun je definitief de negatieve herhalingen doorbreken. Je bent dan niet langer slachtoffer van je omstandigheden maar je stapt in je eigen autoriteit.