Het vraagt aanwezigheid om bewust te kiezen hoe je wilt denken. Je ademhaling kan je hierbij helpen, je kan niet rustig en bewust ademen en tegelijk nadenken. Je kan maar één ding tegelijk, hoe meer je nadenkt, hoe oppervlakkiger en hoger je ademhaling. Als je niet in je adem bent, dan ben je in je verstand.

Jouw ego programma heeft een mechanisme om weg te gaan of vluchten van het huidige moment. Als truc om je daar weg te halen, geeft het je een andere zoekopdracht. Het wil dat je de oorzaak van je gevoel gaat vinden, door de oorzaak te gaan zoeken denkt het ego het ongemak op te lossen. Het komt door iets van vroeger of door die opmerking van je vader. Het komt door de problemen in de wereld of je gebrek aan geld. Allemaal problemen, die je aandacht zonder dat je het in de gaten hebt, weghalen bij je gevoel.

Dat wat je voelt in het huidige moment, dat is de ingang. Dus als jij je nu op dit moment begrenst en angstig voelt hoef je de oorzaak niet meer te zoeken, je hebt hem al gevonden. Het vergt aanwezigheid om dit gevoel op te merken, het vergt nog meer aanwezigheid om je op dat moment niet te laten afleiden door je ego programma.

Als je niet aanwezig blijft, zal je ego het direct projecteren. Dit betekent dat je je innerlijke staat buiten jezelf legt, je voelt je onzeker door een opmerking van iemand of voelt je angstig door een situatie in de buitenwereld. Dit is een krachtig mechanisme van je ego, om zo weg te blijven van je onbewuste emoties (onzekerheid en angst). Door naar binnen te keren en onderdrukte emoties en gedachten waar te nemen en los te laten, stap je over van projecteren naar waarnemen.

Je denkt nu wellicht dat je niets doet, het tegendeel is waar. Jouw ego rent al je hele leven weg van nare gevoelens en projecteert ze naar buiten. Hierdoor blijft het deze gevoelens onderdrukken en stop ze terug je onderbewuste in. Vervolgens blijf jij keer op keer dezelfde nare gevoelens ervaren en kom je er niet vanaf. Door enerzijds je onderbewuste tijdens onze sessies en zelf thuis op te schonen en anderzijds niet mee te bewegen met je ego, kun je definitief de negatieve herhalingen doorbreken. Je bent dan niet langer slachtoffer van je omstandigheden maar je stapt in je eigen autoriteit.

Onderstaand meer informatie over hoe projectie in de praktijk werkt. 

 

Oordelen 

Het ego heeft een verdedigingsmechanisme en dit heet projectie. Het ego is van zichzelf eigenlijk niets, het is een opeenstapeling van gedachten waar je in gelooft. Het ego kan alleen iets zijn als het iets in de buitenwereld ziet. Zien is niets anders dan een gedachte die een beeld vormt in je hoofd. De wereld is één groot projectiescherm, een collectieve film. Vandaar de uitspraak, de wereld is een illusie. Geprojecteerde gedachten van een collectief van mensen, die geloven dat ze in de film zitten.  

Het ego is opgebouwd uit gedachten en geloofsstructuren die het vervolgens naar buiten projecteert, zodat het probleem zichtbaar wordt in de buitenwereld. De wereld is de grote afleiding en alles wat daar gebeurt trekt je in de denkwijze van het ego. Het geeft je gevoelens van machteloosheid omdat alles wat in de wereld gebeurt je overkomt, je hebt er geen invloed op. De wereld zit vol vijanden, of deze vijand nu een ziekte, je moeder, een oorlog of de opwarming van de aarde is, dat is niet van belang. 

Projectie zorgt voor het weggeven van je autoriteit omdat je deze weg geeft aan de buitenwereld. Het maakt je een slachtoffer van alles wat daar gebeurt. Als je vanuit het ego naar de wereld kijkt, kun je niet anders dan je onveilig en angstig voelen.   

Je kunt wel degelijk invloed uitoefenen op de wereld door je verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen innerlijk, je innerlijke staat bepaalt wat jij ziet en ervaart in de wereld.  

Projectie is het buiten jezelf zien van je eigen niet erkende pijn en oordelen. Het ego ziet het ego gedrag van anderen en vindt hier vervolgens iets van. Omdat het ego van zichzelf niets is, heeft het bevestiging voor zijn bestaan van anderen nodig. Het ego wil altijd beter, mooier of slimmer zijn dan anderen omdat het zijn eigenwaarde af laten hangen van anderen. Het bevestigt door middel van projectie zijn bestaan. 

Het ego gedrag van anderen kan afwijken van dat van jou, je hoeft hier niet naar te luisteren of op te reageren. Je neemt het waar en kunt nog steeds “nee ” zeggen op ongewenst gedrag. Maar je ziet slechts een onbewust programma, iemand die eigenlijk roept om hulp. Veroordeel dit gedrag niet, zie in dat deze medemens gelijk aan jou is. 

Het is niet mogelijk te oordelen over iemand anders, zonder jezelf te veroordelen. Zelfs als jij denkt dat anderen jou veroordelen, kan dit alleen maar een oordeel zijn wat jij over jezelf hebt, anders zou je het niet denken. Uiteindelijk is elk oordeel een zelf-oordeel. Jij maakt zelf de keuze voor hoe je denkt, je kunt ook een andere denkwijze kiezen.  

Omdat het ego projecteert, zie je de onvolkomenheden in anderen, wat zorgt voor oordelen. Het ego houdt hiermee de schuld buiten zichzelf, het komt door iemand of iets buiten jou wat ongemak geeft. Je blijft weg van het innerlijke gevoel van ongemak of angst, want je ego heeft het nu aan iets buiten jou toegeschreven. Zo geven we elkaar, de maatschappij of de wereld de schuld en in de tussentijd is er niets opgelost. Maak je geen zorgen, je ego zal altijd een nieuw probleem en een nieuwe zondebok vinden. 

 

Jouw leven in deze wereld is jouw spiegel 

 Jouw onderbewuste is niet bewust, maar het spiegelt. Dit betekent dat je in je blikveld en alles wat zich daar afspeelt, je eigen onderbewuste weerspiegelt ziet. 

Als je een angstig onderbewuste hebt, zie je in je leven onveilige situaties, doemscenario`s en vervelende uitkomsten. Zou je hetzelfde leven leiden zonder angstig onderbewuste dan zie je deze negatieve zaken niet en beïnvloeden ze je ook niet.  

Zwangere vrouwen zien overal kinderwagens en een man die een nieuwe Audi zoekt, ziet overal Audi`s rijden. Iemand die gefrustreerd is over alle slechte chauffeurs op de weg, wordt constant voor de voeten gereden. Iedereen spiegelt zijn eigen onderbewuste. Het is je eigen innerlijke minderwaardigheid die je afreageert op je partner. Het is je eigen onzekerheid, die je in je collega ziet.   

Dit is confronterend, maar het biedt ook kansen. Het betekent namelijk dat je invloed kunt gaan uitoefenen op je leven. Je bent niet overgeleverd aan het leven als een willoos slachtoffer. Uiteraard zijn er in je leven ups en downs, verlies van dierbaren of andere externe factoren. Maar de wijze waarop je hiermee omgaat, bepaalt grotendeels hoe diepgaand, langdurig of vervelend de effecten zijn. 

Alles wat het ego van zichzelf niet kan en wil zien, projecteert het op anderen. Je ziet vervolgens het ongewenste gedrag van anderen, vervelende situaties of irritante gebeurtenissen. 

Als je vanbinnen een reactie hebt, bijvoorbeeld een frustratie, dan is het van jou. Onthoud goed, als je het voelt in jezelf, dan is het van jou. Altijd, geen uitzondering. De persoon of uiterlijke situatie is slechts de trigger. Het is van jou! 

Als jij in je onderbewuste een boos-programma hebt opgeslagen, dan wil je ego het daar houden. Daarom reageer je boos als je partner vergeet de container buiten te zetten, wordt je boos als je je hoofd stoot en irriteert een andere weggebruiker je. Je ego wil ruzie maken over de container, vloeken of de mede weggebruiker opzij duwen. Het wil namelijk wegblijven bij deze boosheid en wil graag dat je je aandacht blijft geven aan je buitenwereld. Deze denkwijze zal je nergens brengen, behalve gevoelens van onmacht en frustratie geven. 

  

Aanvallen en verdedigen, twee zijden van dezelfde munt 

Een vervelende opmerking van iemand geeft je gevoelens van onzekerheid, je ego voelt zich hierdoor aangevallen. Door deze opmerking voelt je ego zich gerechtvaardigd zich te verdedigen, hij wordt immers beledigd. Omdat je ego zichzelf verdedigt ontstaat er vervolgens een discussie.  

Het is goed je te beseffen dat verdedigen en aanvallen hetzelfde zijn. De emotie (onzekerheid) die jouw ego heeft onderdrukt, ligt opgeslagen in je onderbewuste. Deze onbewuste onzekerheid projecteert je ego naar buiten en ervaar jij door een persoon die een vervelende opmerking maakt. De onzekerheid die je voelt is er al en als het aan je ego ligt blijft deze onzekerheid.   

Aanvallen of verdedigen is beide hetzelfde, je valt in beide gevallen je eigen projectie aan (onbewuste onzekerheid). Zo ontstaat de strijd, de eeuwige cirkel van conflict.  

Dit hoeft niet eens echt plaats te vinden, je kunt in je hoofd al een aanval plegen op iemand. Als ik straks thuis kom zal mijn vriendin wel weer zeuren dat ik te laat ben (verdedigen tegen een niet aanwezige aanval). Als hij nu zijn excuus niet maakt, lees ik hem de les (aanval). Ik zeg dat niet tegen mijn moeder, die begrijpt dat toch niet (verdedigen). 

De strijd zit volledig in je innerlijk en de enige plek om verandering aan te brengen is om niet langer aan te vallen of te verdedigen. Besef je dat iemand anders slechts een onderdrukte emotie in jou aanraakt, waarvoor jij zelf de verantwoordelijkheid moet nemen.  

 

Van buiten naar binnen 

Geen enkele actie in de buitenwereld gaat je helpen, de oplossingen zijn tijdelijk zolang je niet de innerlijke oorzaak hebt losgelaten. Kijk als een stille waarnemer naar een conflict, kijk met liefdevolle ogen naar je onzekerheid. Echte verandering kan alleen ontstaan als je je beseft dat je je eigen innerlijk dient te veranderen. Deze verandering ligt in het loslaten van denken vanuit je ego programma en ruimte maken voor je onderdrukte gevoelens en gedachten. 

Je kunt altijd maar in één denkwijze tegelijk zijn, als je waarneemt zonder oordelen, kun je inzien dat elk conflict voortkomt uit je ego. Als je bereid bent hier naar te kijken, zonder oordeel, kun je het loslaten. Je gaat merken dat er in de buitenwereld minder conflict komt, als jij innerlijk geen conflict hebt. Je gaat merken dat je rustiger op situaties reageert en dat ze sneller voorbij gaan en veel minder of geen impact meer hebben. 

Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen projectie, door de gedachten en gevoelens die het hebben opgewekt te bekijken zonder oordeel. Je kunt uiteraard het gedrag van anderen afwijzen, maar je kunt het ook waarnemen zonder oordeel. Je kunt ook het gesprek aangaan, maar zonder je eigen onderliggende emoties. 

Hoe vaker je verschuift van de ego gerichte manier van denken naar gevoelsmatig denken, hoe meer je de wereld als toeschouwer bekijkt. 

 

Hoofd 

Verleden / toekomst  

Projectie (buitenwereld) 

Slachtoffer (machteloosheid) 

Onbewust (routinematig) 

Afhankelijk 

 

Hart 

Nu

Waarnemen (binnenwereld) 

Autoriteit (verantwoordelijkheid) 

Bewust (aanwezig zijn) 

Onafhankelijk (soevereiniteit) 

 

Nuttige boeken 

De Cursus in Wonderen (geen makkelijke materie) 

Kennith Wapnick (al zijn boeken leggen de Cursus in Wonderen toegankelijk uit) 

www.thewingmakers.com