Nu-training is bedoelt om je stap voor stap te leren over te stappen van ego gericht denken, naar waarnemend denken. Om deze overstap te kunnen maken is het belangrijk dat je het ego programma leert herkennen.

 

Herken het ego programma

Het ego heeft een verdedigingsmechanisme en dit heet projectie. Het ego is van zichzelf eigenlijk niets, het is een opeenstapeling van gedachten waar je in gelooft. Het ego kan alleen iets zijn als het iets in de buitenwereld ziet. Door de externe waarneming wordt het ego een iets, het kijkt namelijk naar de wereld. De “ik” die de externe wereld ziet en daar van alles van vindt.

Het ego is opgebouwd uit gedachten en geloofsstructuren, deze liggen opgeslagen in het onderbewuste. Het ego heeft ze verdrongen en weggestopt, vervolgens projecteert het dit naar buiten, zodat het probleem zichtbaar wordt in de buitenwereld. Het ego heeft eerst het probleem gecreëerd door een onjuiste gedachte, geeft vervolgens iets buiten zich de schuld en verwacht dan ook de oplossing in de buitenwereld te vinden.

Omdat het ego projecteert, zie je de onvolkomenheden in anderen, wat zorgt voor oordelen. Het ego houdt hiermee de schuld buiten zichzelf, het komt door iemand of iets buiten jou wat ongemak geeft. Je blijft weg van het innerlijke gevoel van ongemak of angst, want je ego heeft het nu aan iets buiten jou toegeschreven. Zo geven we elkaar, de maatschappij of de wereld de schuld en in de tussentijd is er niets opgelost. Maak je geen zorgen, je ego zal altijd een nieuw probleem en een nieuwe zondebok vinden.

 

Jouw leven in deze wereld is jouw spiegel

Jouw onderbewuste is niet bewust, maar het spiegelt. Dit betekent dat je in je blikveld en alles wat zich daar afspeelt, je eigen onderbewuste weerspiegeld ziet.

Als je een angstig onderbewuste hebt, zie je in je leven onveilige situaties, doemscenario`s en vervelende uitkomsten. Zou je hetzelfde leven leiden zonder angstig onderbewuste dan zie je deze negatieve zaken niet of ze beïnvloeden je niet.

Iedereen spiegelt zijn eigen onderbewuste. Het is je eigen innerlijke minderwaardigheid die je afreageert op je partner. Het is je eigen onzekerheid, die je in je collega ziet. 

Dit is confronterend, maar het biedt ook kansen, het betekent namelijk dat je invloed kunt gaan uitoefenen op je leven. Je bent niet overgeleverd aan het leven als een willoos slachtoffer. Uiteraard zijn er in je leven ups en downs, verlies van dierbaren of andere externe factoren. Maar de wijze hoe je hiermee omgaat bepaalt grotendeels hoe langdurig of vervelend de effecten zijn.

Als je vanbinnen een reactie hebt, bijvoorbeeld een frustratie, dan is het van jou. Onthoud goed, als je het voelt in jezelf, dan is het van jou. Altijd, geen uitzondering. De persoon of uiterlijke situatie is slechts de trigger.

Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen projectie, door de gedachten en gevoelens die het hebben opgewekt te bekijken zonder oordeel. Je kunt uiteraard het gedrag van anderen afwijzen, maar je kunt het ook waarnemen zonder oordeel. Je kunt ook het gesprek aangaan, zonder je eigen onderliggende pijnpunten.

 

Waarnemen

Jouw ego projecteert en je hart neemt waar. Waarnemen betekent zonder oordelen in een situatie staan, zodat je niet vanuit eigen pijnpunten reageert. Dit geeft je de kans rust en neutraliteit te brengen in jezelf en in je relaties met anderen. Het ego programma wil niet waarnemen, het wil labelen en oordelen. Je hartbewustzijn kan wel waarnemen zonder oordelen.

Een label is niets anders dan een mening, die jij hebt aangenomen als waarheid. Iedereen heeft zijn eigen waarheid en dus zijn eigen labels. Oordelen over jezelf en anderen is een bekende manier waarop de geest van mensen werkt. Daadwerkelijk objectief een situatie waarnemen vergt onthechting.

De oordelen die je hebt over jezelf en anderen, begrenzen jouw kijk op situaties en omstandigheden. Het vernauwt je zicht op de situatie en zorgt er dus ook voor dat je minder mogelijkheden ervaart. Terwijl als je waarneemt en dus niet labelt, krijgt de situatie ineens ruimte, er komen meer kansen en mogelijkheden.