In onze derde sessie ga je leren juist niet weg te gaan van je emoties, maar ze waar te nemen en te doorvoelen. Elke afspraak gaan we naar je onderbewuste en halen samen je begrenzende overtuigingen en emoties weg. Door dit elke sessie samen te oefenen, kun je dit uiteindelijk zelf ook thuis gaan doen.

Je gaat zelf herkennen dat je ego leeft in het verleden of de toekomst en dus constant weg wil van je emoties. Je leert jezelf oordeelvrij waar te nemen, je creeert hiermee ruimte om te voelen en uiteindelijk los te laten. Uiteraard vergt het oefening, je zal niet gelijk oordeelvrij kunnen waarnemen of merken dat je bezig bent met het verleden of de toekomst.

Dat komt omdat je niet de hele tijd aan een vervelende jeugdervaring denkt, maar als je er over nadenkt, denk je wel vaak hetzelfde als gisteren. Je hebt ruzie over hetzelfde onderwerp en je irriteert je aan dezelfde dingen. Als je het gisteren ook dacht of de dag ervoor, dan leef je in het verleden. Als je niet herhaalt van het verleden, ben je bezig met de toekomst. Door rustig je gedachten en gedrag te observeren, ga je het mechanisme van je ego zien.

Aanwezig zijn in het huidige moment is lastig, door bewust te ademen kun je dit leren. Je kunt namelijk niet tegelijk nadenken en bewust ademen, je kunt maar één ding tegelijk. Je innerlijke conflict en onrust nemen af als je bewust in het moment aanwezig bent.

 

Leren luisteren naar je hart 

Deze stap leert je hoe je opnieuw kunt luisteren naar je hart. Het enige moment waarop je de ingevingen van je hart kunt horen is op het moment van stille aanwezigheid in het nu. In het huidige moment kun je je eigen innerlijk observeren, op dat moment wordt je je bewust van innerlijke gevoelens, ongemakken of andere gewaarwordingen.  

Jouw ego programma heeft een mechanisme dat je constant weg trekt uit het huidige moment, het ego verplaatst jouw aandacht naar het verleden of de toekomst. Je ego is angstig voor gevoelens, ze zijn onvoorspelbaar en het heeft er geen grip op.  

Als truc om je bij ongemakkelijke gevoelens en gedachten weg te halen, geeft het ego je een andere zoekopdracht. Het wil dat je de oorzaak van je gevoel gaat vinden, de oorzaak is het probleem. Het komt door iets van vroeger of door die opmerking van je vader. Het komt door de problemen in de wereld of je gebrek aan geld. Allemaal problemen, die je aandacht zonder dat je het in de gaten hebt, weghalen bij je gevoel. 

Dat wat je voelt in het huidige moment, dat is de ingang. Dus als jij je nu op dit moment begrensd en angstig voelt, hoef je de oorzaak niet meer te zoeken, je hebt hem al gevonden. Het vergt aanwezigheid om dit gevoel op te merken, het vergt nog meer aanwezigheid om je op dat moment niet te laten afleiden door je ego programma.  

Het hart spreekt de taal van symbolen, beelden, gevoel, ingevingen en intuïtie. Het ontvangt via het onderbewuste heel veel informatie en kan hierdoor een goede raadgever zijn. Het ego leeft in de bewuste geest, deze organiseert, denkt na en maakt plannen. Het ego houdt de bewuste geest druk bezig en zorgt constant voor actie en afleiding. Dit zijn de twee verschillende denkwijze, zoals toegelicht in stap 2 (van je hoofd naar je hart).  

De informatie vanuit je hartbewustzijn wordt via het onderbewuste doorgegeven aan je bewuste geest. Je herkent een goed idee pas als het binnen komt in je bewuste geest, je hebt ineens een geweldig idee.  

Juist in momenten dat je niet nadenkt, herinner je je waar je iets hebt neergelegd of een geniaal idee komt binnen tijdens het hardlopen. Je voelt dat je die baan beter niet aan kunt nemen en krijgt twee weken later de baan van je dromen. Deze ingevingen en voorgevoelens komen vooral binnen in momenten van ontvankelijkheid. Er gaat geen enkele vorm van logisch denken aan vooraf, de ingeving of het gevoel is er ineens. 

Ontvankelijk zijn betekent toelaten, je hoeft hier eigenlijk niets voor te doen dan behalve ruimte maken in je hoofd. Je ego programma (je denken) leeft in de veronderstelling altijd een oplossing te moeten zoeken en is dus continue bezig. Als het ego niet aan het twijfelen is, is het wel dwangmatig actie aan het ondernemen. Hierdoor ontstaat er een gebrek aan ruimte om ingevingen te ontvangen.  

Je hart werkt niet op commando, het wacht simpelweg op ruimte. Stel je voor, je hebt twijfels over je werk en je weet niet wat je hiermee moet doen. Je blijft maar nadenken over wat je anders kunt gaan doen en afwegen wat de gevolgen zijn van een eventueel vertrek. Al deze activiteit geeft geen enkele ruimte, het enige wat je doet is nadenken. In je bewuste geest kun je maar één ding tegelijk, dus als jij aan het nadenken bent, kun je niet tegelijk toelaten. Als je aan het nadenken bent, ben je in je ego denken en ben je uit het nu. Alleen in het nu kun je vanuit stilte naar je gevoel verschuiven. 

Als jij stopt met nadenken over een oplossing verdwijnt de druk, je bevindt je dan in een staat van ontvankelijkheid. Je onderbewuste kan nu haar ideeën of oplossingen aan je bewuste geest doorgeven. Dit komt niet altijd op de manier zoals je dit verwacht, een tip van een collega of een boek wat iemand laat liggen. Het komt zoals het komt, zodra jij dit kunt toelaten. 

 

Het ego leeft in het verleden of de toekomst  

Het ego is nooit in het nu, het herhaalt de patronen uit het verleden of is bezig met de toekomst. Je baalt elke keer weer van jezelf dat je iets niet of juist wel hebt gedaan (verleden). Je maakt je zorgen over je toekomst, je baan of repeteert een gesprek in je hoofd wat je volgende week hebt. 

Als je leeft op de herhaling van het verleden, doe je heel de tijd hetzelfde. Het is misschien elke keer een ander onderwerp, maar de onderliggende emotie is hetzelfde. Dit hoeft niet eens een actieve (jeugd)herinnering te zijn, als je hetzelfde denkt over jezelf als gisteren, dan leef je al in het verleden. Je voelt elke keer die afwijzing of bent constant ontevreden over jezelf. Als je leeft in de toekomst ben je angstig, want de toekomst is per definitie onzeker. 

De denkwijze van het ego gaat constant weg uit het nu, het wil plannen en organiseren, het wil doelen stellen, lijstjes maken en het wil verbeteren. Het wil een oplossing zoeken in een actie of in de buitenwereld. Het is een eeuwige zoektocht. Het wil ook constant weg bij wat je innerlijk voelt, weg van eventuele kritische gedachten of ongemakkelijke gevoelens.  

Geen enkele zoektocht van het ego heeft een oplossing voor nu. Het zijn gedachten aan oplossingen, gedachten aan verbetering en als je die hebt bereikt, dan voel je je goed. Wat je dus eigenlijk zegt is, nu is het nog niet goed. Het is pas goed als je de actie hebt uitgevoerd of het resultaat hebt bereikt.  

Een andere baan gaat me vast helpen minder stress te ervaren (toekomst). Als ik ga sporten, voel ik me fitter (toekomst). Als ik ben afgevallen, voel ik me beter over mezelf (toekomst). Ze luistert toch nooit naar me, wat heeft het dan voor zin te praten? (verleden en toekomst). Ik kan beter alleen blijven, relaties zijn allemaal zo’n gedoe (verleden en toekomst). 

Als het nu niet goed is, hoe kun je je dan ooit beter voelen? Het is niet de handeling of actie, het is de denkwijze die je ongelukkig maakt.  

 

Het bereiken van je hart, ligt altijd in het nu 

Je kunt alleen vanuit het nu je hartbewustzijn betreden. Je kunt maar in één denkwijze tegelijk zijn, dus als je wegzweeft naar gisteren of morgen, ben je niet hier. Je bent meestal in het programma van je ego, want die draai je onbewust af. Als je uit het nu bent, ben je per definitie in de denkwijze van het ego. Dat is zeker oefenen in het begin, irriteer je er niet aan als je dit lastig vindt. Stap terug zodra je merkt dat je onvrede voelt, probeer je eigen gedachten, triggers en emoties waar te nemen zonder oordelen. 

 Je kunt alleen in het nu met liefdevolle afstand de drukte in je hoofd observeren. Je kunt nu een stille waarnemer zijn en de gedachten waarnemen voor wat ze zijn, gedachten die je op herhaling afspeelt.  

Het gaat niet over het oplossen van een probleem, het gaat over inzien dat jij al heel bent. Einstein zei, je kunt een probleem niet oplossen op het niveau waarop het is ontstaan. Dit betekent dat als je in je ego denkwijze zit, je het nooit op gaat lossen. Het ego wil dat je actie onderneemt en vervolgens dat je je schuldig voelt als je je gestelde doelen niet haalt. Het wil constant een probleem oplossen, een oorzaak vinden en blijft hiermee graven in het programma wat het probleem veroorzaakt.  

Er is geen enkel doel wat je ego ooit zal bevredigen, want je bent je ego niet. Het zijn hardnekkige gedachten waarmee je jezelf begrenst, afwijst en veroordeelt. 

 

Durf te voelen 

Jouw actieve denken (ego) trekt je ademhaling omhoog, je gaat oppervlakkig ademen. Soms vergeet je zelfs te ademen. Je vertrekt door deze oppervlakkige ademhaling uit je lichaam, uit je buik. Je gedachten worden hierdoor nog onrustiger en je lichaam gespannen. Je bent niet meer volledig aangesloten en je stresshormonen nemen toe. De spieren in je lichaam, heupen en buik, span je onbewust aan. Je ego programma heeft je nu weggetrokken bij je werkelijke gevoelens en staat in de actieve vecht- en vluchtreactie. Sommige mensen bevinden zich het grootste gedeelte van de dag in deze denkwijze.   

Het langdurig vastzitten in deze denkwijze zorgt voor een minder goed functionerend immuunsysteem, stressklachten en emotionele onbalans. 

 

Nuttige boeken: 

De kracht in jezelf (Joseph Murphey)  

Esther & Jerry Hicks; al hun boeken zijn goed en praktisch 

De kracht van het nu en De nieuwe aarde (Eckhart Tolle) 

Terugkeer naar liefde (Marianne Williamson)