Vaak besef je zelf niet hoeveel weerstand er in je lichaam aanwezig is, de meeste mensen benaderen situaties namelijk vanuit dwang, controle en verkramping. Je wilt iets bereiken, doelen stellen, je wilt het zelf in de hand houden en dwangmatig actie ondernemen. Deze energie van weerstand is afkomstig van je ego, die zelf alle touwtjes in handen wil houden.

Als je je leven vanuit energie en dus trilling bekijkt, dan is alles op een natuurlijke manier in beweging. Je wordt in het leven geleid, je ontvangt constant impulsen, signalen en je leven is gevuld met synchroniciteiten. Deze zijn herkenbaar aan bijvoorbeeld dubbele getallen op de klok, een boek wat je ontvangt of een tip van je buurvrouw. Als je niet aanwezig bent in je lichaam maar gejaagd of zoekende bent, gaan deze signalen langs je heen.

Het leven stroomt en als je die beweging leert voelen is geforceerd jezelf vastzetten helemaal niet nodig. Je hoeft helemaal niet te zoeken, als je loslaat komt het naar je toe en dan kun je vanuit ontvangen reageren.

Jouw leven ontvouwt zich op geheel natuurlijke wijze, in perfecte harmonie en kosmische timing. Soms moet je iets loslaten om er achter te komen dat er iets mooiers naar je toe komt, maar dat vraagt immens veel vertrouwen. Het ego heeft over het algemeen geen vertrouwen, het is namelijk gericht op jouw overleving en wil niets anders dan veiligheid en zekerheid.

Als er in jou geen rust en ruimte is, gaat de natuurlijke stroom aan je voorbij, je mist signalen en laat je ego je leven bepalen. Door oordeelvrij waar te nemen, te vertragen en te doorvoelen maak je ruimte en deze ruimte geeft uiteindelijk snelheid. Je komt er achter dat dingen als vanzelf lopen en als ze niet als vanzelf stromen, dan is het niet het juiste voor jou.

 

Overgave

Overgave is loslaten en vol positieve verwachting vertrouwen op de uitkomst. Het is een totaal loslaten van verzet. Je forceert niet de uitkomst en stuurt niet dwangmatig op resultaten. Overgave heeft geen label, je kunt er niets van vinden. Het is vloeibaar, een stroom van vreugdevol vertrouwen dat de uitkomst altijd goed is.

Je stapt als het ware in een bootje en laat je meevoeren door de stroom. De rivier is je leven, met soms een wilde versnelling en veel rotsen. Je hebt geen andere optie dan diep in te ademen en rustig mee te bewegen met de stroom. Je kunt balen en schreeuwen, met je handen tegen het water slaan en geïrriteerd de boot de andere kant op trekken. Dit zijn slecht jouw oordelen en verzet tegen de de rivier van het leven.

Overgave is oordeelvrij iets accepteren, zelfs al is het niet wat je op dat moment wilt. Overgave is inzien dat je niet perfect hoeft te zijn, jij bent al perfect zoals je bent. Je bent op een reis waarin je soms de moed verliest en soms juicht van plezier. Geef je over aan deze beweging en voel de rust als je je overgeeft, mee bewegen met het ritme van het leven.

Als je het even niet meer weet, adem dan diep in en verbeeld je dat je met een bootje de rivier af stroomt. Ontspan, het is geen wedstrijd. Je komt vanzelf aan op je bestemming.