Vaak besef je zelf niet hoeveel weerstand er in je lichaam aanwezig is, de meeste mensen benaderen situaties namelijk vanuit dwang, controle en verkramping. Je wilt iets bereiken, doelen stellen, je wilt het zelf in de hand houden en dwangmatig actie ondernemen. Deze energie van weerstand is afkomstig van je ego, die zelf alle touwtjes in handen wil houden.

Als je je leven vanuit energie en dus trilling bekijkt, dan is alles op een natuurlijke manier in beweging. Je wordt in het leven geleid, je ontvangt constant impulsen, signalen en je leven is gevuld met synchroniciteiten. Deze zijn herkenbaar aan bijvoorbeeld dubbele getallen op de klok, een boek wat je ontvangt of een tip van je buurvrouw. Als je niet aanwezig bent in je lichaam maar gejaagd of zoekende bent, gaan deze signalen langs je heen.

Het leven stroomt en als je die beweging leert voelen is geforceerd jezelf vastzetten helemaal niet nodig. Je hoeft helemaal niet te zoeken, als je loslaat komt het naar je toe en dan kun je vanuit ontvangen reageren.

Jouw leven ontvouwt zich op geheel natuurlijke wijze, in perfecte harmonie en kosmische timing. Soms moet je iets loslaten om er achter te komen dat er iets mooiers naar je toe komt, maar dat vraagt immens veel vertrouwen. Het ego heeft over het algemeen geen vertrouwen, het is namelijk gericht op jouw overleving en wil niets anders dan veiligheid en zekerheid.

Als er in jou geen rust en ruimte is, gaat de natuurlijke stroom aan je voorbij, je mist signalen en laat je ego je leven bepalen. Door oordeelvrij waar te nemen, te vertragen en te doorvoelen maak je ruimte en deze ruimte geeft uiteindelijk snelheid. Je komt er achter dat dingen als vanzelf lopen en als ze niet als vanzelf stromen, dan is het niet het juiste voor jou.

 

Overgave

Overgave is loslaten en vol positieve verwachting vertrouwen op de uitkomst. Het is een totaal loslaten van verzet. Je forceert niet de uitkomst en stuurt niet dwangmatig op resultaten. Overgave heeft geen label, je kunt er niets van vinden. Het is vloeibaar, een stroom van vreugdevol vertrouwen dat de uitkomst altijd goed is.

Je stapt als het ware in een bootje en laat je meevoeren door de stroom. De rivier is je leven, met soms een wilde versnelling en veel rotsen. Je hebt geen andere optie dan diep in te ademen en rustig mee te bewegen met de stroom. Je kunt balen en schreeuwen, met je handen tegen het water slaan en geïrriteerd de boot de andere kant op trekken. Dit zijn slecht jouw oordelen en verzet tegen de de rivier van het leven.

Overgave is oordeelvrij iets accepteren, zelfs al is het niet wat je op dat moment wilt. Overgave is inzien dat je niet perfect hoeft te zijn, jij bent al perfect zoals je bent. Je bent op een reis waarin je soms de moed verliest en soms juicht van plezier. Geef je over aan deze beweging en voel de rust als je je overgeeft, mee bewegen met het ritme van het leven.

Als je het even niet meer weet, adem dan diep in en verbeeld je dat je met een bootje de rivier af stroomt. Ontspan, het is geen wedstrijd. Je komt vanzelf aan op je bestemming.

 

Niemand heeft continue een snelle en positieve vooruitgang 

Als je een tijdje bezig bent met je ontwikkeling kun je ineens momenten gaan ervaren dat je gevoelsmatig terugvalt. Je hebt echt het gevoel dat je stappen hebt gezet, dingen hebt losgelaten en dan ineens komt er stilstand. Deze stap heeft als doel je bewust te maken van deze op- en neergaande beweging in je ontwikkeling. Zodat je niet je vertrouwen verliest en opgeeft. 

Energie en dus ook ontwikkeling beweegt niet in een rechte lijn omhoog, je kunt niet alleen maar ontwikkelen in een positieve flow. Dingen komen en dingen gaan, we gaan omhoog en omlaag. Groeien gaat op de beweging van energie, in de vorm van cirkels.  

Je herkent dit bijvoorbeeld bij jonge kinderen, ze zetten enorme stappen in hun ontwikkeling, de opwaartse beweging van de cirkel en na het hoogste punt vallen ze terug. Ze zijn huilerig en vervelend en ze kunnen ineens bepaalde dingen niet meer die ze eerst wel konden. Plotseling zijn ze er dan doorheen, ze bewegen weer omhoog en zijn een stapje verder in hun ontwikkeling dan daarvoor. 

Hetzelfde gebeurt met sporten, geen enkele sporter gaat alleen maar rechtstreeks omhoog met zijn prestaties. Ineens zijn er dagen dat geen enkele spier mee beweegt, je komt niet vooruit en je geeft het op voor die dag. Twee dagen later voel je je ineens topfit en gaat de prestatie als vanzelf.  

Energie beweegt in golven, juist na een dag dat je je super positief voelt, komt ineens de stilstand. Je denkt dat je niet vooruit komt, je voelt je net zo slecht als een tijd geleden en verliest je vertrouwen in het proces. 

Accepteer deze fases, je kunt echt niets veranderen aan de groeicirkels van energie. Je kunt wel veranderen hoe je hier mee omgaat. Verzet of weerstand betekent dat je iets niet accepteert, wat op het huidige moment zo is. Weerstand is een spanningsveld in je energie en lichaam en voelt als een verzet tegen iets. Jij wilt bijvoorbeeld dat het proces anders verloopt. Je wilt sneller resultaat. Je wilt je langer goed voelen. Je wilt sneller een oplossing. Datgene wat je wilt bevindt zich nog niet op het punt waar je nu staat en dus aanvaard je niet hoe de situatie nu is.    

Weerstand zet je energie vast en het blijft rondcirkelen in de energie van het probleem. Je kunt niet ontsnappen aan weerstand, het is namelijk een signaal. Let erop dat je jezelf niet veroordeelt als je in deze fase bent beland, het is in zekere zin een goed teken.  

 

Maak gebruik van de ups en downs van je ontwikkelproces 

Een ontwikkelproces is geneigd zich te bewegen als een cirkel. Je leert iets en past het toe, je laat iets los en voelt je bevrijdt. Je ervaart meer ruimte en energie, je beweegt voor je gevoel in je ontwikkeling omhoog. Je ervaart dit als positief, het gaat goed want je voelt je beter. Dan stabiliseert dit gevoel, je bent bovenaan de cirkel aangekomen. 

Vervolgens voelt het alsof je stil valt, de cirkel beweegt naar beneden. Je zakt in je energie, voelt je opnieuw niet goed. Je vervalt in oude negatieve gedachten of gedrag en denkt dat je inzet voor niets is geweest. Wat je aan het doen bent werkt niet. Het is belangrijk dat je deze op en neergaande beweging gaat zien en vervolgens gaat leren hiermee te werken. Je blijft niet in hetzelfde rondje draaien als je leert werken met deze groeibeweging. Je groeicirkel wordt bij elke nieuwe ontwikkelstap groter, je stijgt in je ontwikkeling. 

Je grootste kansen liggen in het moment van neerwaartse beweging, waar de meeste mensen geneigd zijn af te haken. Wat jammer is, want dan maak je hetzelfde rondje opnieuw en dat gaat uiteindelijk demotiverend werken.  

  

Leer je ego programma kennen 

Als je in de neerwaartse beweging van je proces bent, komt de diepere laag van je patroon naar boven. Een uitstekende kans om deze diepere laag toe te laten en stappen te zetten in je loslaatproces. Het vervelende is dat je je op dit moment vaak verslagen en moedeloos voelt, een moment waarop je focus verslapt. Wat er nu gebeurt is dat je terugvalt in een oud programma en je ego gaat het overnemen. Het is belangrijk dat je dit ego programma gaat herkennen, zodat je in staat bent het te doorzien. 

 

Zoeken, graven en twijfelen 

Je stemming of je energiepijl is gezakt, je groeicirkel beweegt omlaag de diepte in. Je aandacht is weggezakt en je ego heeft de leiding genomen. Dit kun je herkennen aan zoek- en vluchtgedrag. Je gaat zoeken naar oorzaken of oplossingen voor je toestand of je zoekt nieuwe informatie. Het is een methode om je weg te houden bij waar het werkelijk om gaat. Je ego gaat vragen stellen zodat je blijft zoeken. 

Waar komt dit gedrag vandaan? 

Waarom kan ik het niet volhouden? 

Dit komt vast door iets uit mijn jeugd? 

Ik weet niet wat ik moet doen? 

Ik begrijp niet waar dit vandaan komt? 

Iemand heeft me pas een boektitel doorgegeven, misschien moet ik dat eens lezen. 

Deze methode werkt niet voor mij, ik moet op zoek naar iets nieuws. 

Je kunt alle boeken en websites lezen die je wilt en dat is zeker iets wat je ego wil. Wat je niet ziet is het gedrag zelf, je legt je focus ergens anders. Je zoekt nieuwe informatie, een trauma of oorzaak van lang geleden (weg uit het nu) en kruipt in je denken.  

 

Vluchten uit het nu 

Je onderbewuste kent geen tijd, alles is nu. Dit betekent dat het niet uitmaakt of je hoogtevrees is ontstaan in een vorige leven waar je in een ravijn bent gevallen of is ontstaan toen je als driejarige van de trap viel. Dit maakt dus ook het zoeken naar oorzaken een verspilling van je tijd, het is een afleidingstechniek van je ego.  

Waarom doet je ego dit? Het is een angstprogramma, het wil altijd wegblijven van onprettige verdrietige en angstige emoties. Het ego onderdrukt emoties en wil ze niet voelen. Daarom projecteert het ego op allerlei manieren, door een pijnlijk lichaam of een uitzichtloze situatie.  

Als je in de buurt komt van een onderdrukte emotie gaat je ego je afleiden, het doet dit om je te beschermen tegen pijn (wat niet werkt). Als je gaat duwen tegen deze muur van onderdrukte emoties, voel je irritatie en weerstand opkomen. Je raakt gefrustreerd over het proces en zonder dat je het in de gaten hebt ben je weggegaan bij de emotie. 

De emotie die je in het huidige moment ervaart is de oorzaak. De emotie is naar de oppervlakte gekomen en is per direct beschikbaar om te voelen en los te laten. Maar je ego motiveert je daar weg te gaan en te gaan zoeken naar de oorzaak of oplossing. Je hebt je plek van bestemming bereikt en toch stuurt je ego je naar je volgende bestemming, waar je niet moet zijn. Je bent vertrokken uit het nu en de emotie blijft vervolgens zitten waar hij zit, om in de volgende cyclus weer boven te komen.  

Ken het patroon van je ego en leer het te herkennen. Zodra je begint te twijfelen, zoeken, proberen te begrijpen, vragen stelt en weerstand voelt, dan is je ego je de andere kant op aan het sturen. 

 

Emoties zijn de ingang 

Je ego onderdrukt en dus zit je onderbewuste vol met emoties, in de neerwaartse groeicirkel komen deze naar de oppervlakte en daar ligt dus een enorme kans op loslaten. Als je je ego programma goed in de gaten houdt en niet in de valstrik van afleiding stapt, kun je een enorme stap maken. 

Je voelt je niet goed en de aanleiding kan van alles zijn, een conflict met je partner of een zwaarmoedig gevoel, in beide gevallen gaat het altijd om de onderliggende emotie. Op het moment dat je de emotie ervaart ben je geneigd deze als negatief te bestempelen. Je oordeelt over je huidige situatie of emotie en dit oordeel labelt het als negatief. Je schiet in de weerstand, frustratie, irritatie of moedeloosheid.  

Dit is het moment, er is geen ander moment dan dat moment. Adem in, hiermee maak je ruimte. Wijs de situatie niet af, label het niet. Blijf ademen naar de emotie, niet zoeken in je hoofd, niet in de vlucht valstrik van je ego vallen. Adem jezelf in je lichaam en voel. Deze emoties zijn zo lang weggestopt en krijgen nu jouw aandacht, je geeft ze ineens ruimte om er (zonder oordeel) te zijn. Dat is liefdevolle acceptatie van jezelf, je emoties en de situatie die je nu ervaart.  

Je kunt nu enorme weerstand gaan voelen, laat je hierdoor niet van de wijs brengen, je bereikt een muur van weerstand. Ga er naar toe met je adem en je aandacht, voel de grenzen van die weerstand. Achter die muur zitten de echte emoties, angst alles te verliezen, de angst alleen te zijn, de angst voor leegte of om niemand te zijn.  

Elke keer als je liefdevol ruimte maakt voor je emoties en aanvaard dat je in een fase bent van emotionele doorleving, breek je een stukje van de muur af. Stap voor stap ga je je emotionele lichaam ruimte geven, door innerlijke muren af te breken.  

 

Voorbeeld: 

Stel je wilt iets in je leven veranderen, je wilt iets ondernemen wat je maar niet doet of wilt ergens mee stoppen, wat maar niet lukt. Kortom je wilt iets, je verlangt er naar maar doet er niets mee. Het maakt even niet uit of het gaat om stoppen met roken of beginnen met sporten, iedereen heeft zijn eigen thema’s.  

Je voelt een emotie, een verlangen om te gaan snoepen of een schuldgevoel omdat je toch weer hebt gerookt. Jouw actie in de buitenwereld moet je in deze fase even loslaten, het maakt niet uit of je je schuldig voelt door een stuk chocola of een sigaret. Het maakt niet uit of je gefrustreerd bent omdat je het wel of juist niet doet. Het draait hier om wat je van binnen voelt, voel je je schuldig, geef deze emotie dan de ruimte. Voel je boosheid omdat je baalt van je gebrek aan wilskracht, ga dan naar je boosheid. Adem ruimte in je buik en voel die borrelende machteloosheid en boosheid. Jouw emoties krijgen geen ruimte om er te mogen zijn, je wilt er elke keer van weglopen, je wilt ze veroordelen en afwijzen.  

Je denkt dat je boos bent omdat je iets hebt gedaan of nagelaten, nee, je bent boos omdat je jezelf niet toestaat deze emotie te ervaren. Die boosheid is al onderdrukt, die wil op liefdevolle oordeelvrije wijze naar boven komen. Dus wat jij ook niet goed doet, zolang die boosheid in je onderbewuste blijft zitten, blijf je dingen doen die je boos maken. Of blijven mensen in je omgeving dingen doen die je boos maken.  

 

Overgave 

Overgave is loslaten en vol positieve verwachting vertrouwen op de uitkomst. Het is een totaal loslaten van verzet. Je forceert niet de uitkomst en stuurt niet dwangmatig op resultaten. Overgave heeft geen label, je kunt er niets van vinden. Het is vloeibaar, een stroom van vreugdevol vertrouwen dat de uitkomst altijd goed is.   

Je stapt als het ware in een bootje en laat je meevoeren door de stroom. De rivier is je leven, met soms een wilde versnelling en veel rotsen. Je hebt geen andere optie dan diep in te ademen en rustig mee te bewegen met de stroom. Je kunt balen, schreeuwen, met je handen tegen het water slaan en geïrriteerd de boot de andere kant op trekken. Dit zijn slecht jouw oordelen en verzet tegen de rit over de rivier van het leven.   

Juist datgene waartegen je je verzet, zal blijven. Alles wat je daadwerkelijk ziet zonder waardeoordeel, zal weggaan. Je oordelen wekken weerstand op en houden deze weerstand vast. Je kunt leren anders om te gaan met situaties en op deze manier je innerlijke weerstand verminderen. Zodra je oordeelt gaat jouw energie naar de persoon of situatie die je veroordeelt, je voedt het. En alles wat gevoed wordt met energie wordt groter. 

 

Overgave betekent accepteren wat nu zo is 

De situatie is op dit moment wat het is en deze situatie zal bewegen met ups en downs. Je enige punt van invloed ligt in het huidige moment in jou.  

Kun je het niet veranderen op het moment zelf, accepteer de situatie dan door het objectief te beschouwen, vind er niets van. Dat kun je doen door een observator te worden, je kijkt zonder waardeoordeel.  

Veel van je oordelen gaan niet eens over anderen, ze gaan over jezelf. De geneigdheid om jezelf te bekritiseren en af te wijzen. Heb je oplopende emoties en lichamelijke klachten dan hoef je slechts één vraag te stellen: oordeel ik over mezelf of een ander? 

Overgave is oordeelvrij iets accepteren, zelfs al is het niet wat je op dat moment wilt. Overgave is inzien dat je niet perfect hoeft te zijn, jij bent al perfect zoals je bent. Je bent op een reis waarin je soms de moed verliest en soms juicht van plezier. Geef je over aan deze beweging en voel de rust als je je overgeeft aan de stroom van het leven. Mee bewegen met het ritme van het leven. 

Als je het even niet meer weet, adem dan diep in en verbeeld je dat je met een bootje de rivier af stroomt. Ontspan, het is geen wedstrijd. Je komt vanzelf aan op je bestemming.