Iedereen wil zich graag goed voelen, fit zijn en gezonde relaties hebben. Toch kunnen er momenten zijn dat je vastloopt in een bepaald levensgebied. Het kan zijn dat je niet verder komt omdat je niet weet welke stappen je moet zetten. Misschien geeft je lichaam allerlei signalen dat je teveel van jezelf hebt gevraagd of kun je ergens niet van los komen.

Tijdens onze eerste afspraak gaan we eerst bepalen waar je tegenaan loopt en wat je graag wilt bereiken met onze sessies. Uiteraard ga ik je helpen je onbewuste thema`s inzichtelijk te maken, ik gebruik hiervoor je geboortedatum en numerologie. Aan de hand van je eigen persoonlijke pentagram kun je zelf zien welke mogelijkheden, moeilijkheden en talenten je bij je draagt.

Ook ga ik je kennis laten maken met je onderbewuste, het vermogen diep in jezelf te zakken en je hoofd leeg te maken. Je krijgt ook een oefening mee naar huis die je kunt gebruiken in gevallen van emotionele of geestelijke onrust.

Onderstaande informatie legt helder uit hoe het onderbewuste werkt en vooral hoe je een onbewuste emotie of onbewust gedrag kunt gaan herkennen.

 

Wat is het onderbewuste? 

Jouw reacties op externe situaties komen voort uit wat je hebt opgeslagen in jouw onderbewuste. Als jij in je onderbewuste minderwaardigheid of frustratie hebt opgeslagen, trek je situaties aan die jou dit laten voelen. Je denkt dat je minderwaardigheid voelt omdat je partner je bijdrage in het huishouden niet opmerkt of je voelt boosheid omdat een collega een promotie krijgt. Het is eigenlijk andersom, omdat je last hebt van onderdrukte minderwaardigheid, trek je mensen en situaties aan die dit in jou naar boven halen. 

De eerste stap is inzicht krijgen in je onderdrukte gevoelens en gedachten, zodat je deze kunt gaan loslaten met blijvende resultaten in je gemoedstoestand en relaties.  

Het onderbewuste is een mechanisme dat onderdeel uitmaakt van je geest. Je hebt een bewuste geest, ook wel jouw rationele verstand genoemd. Daarnaast heb je je onderbewuste geest, een opslagplaats van routines, emoties, overtuigingen en herinneringen. Het onderbewuste bevindt zich wel in jou, maar is niet direct bewust bereikbaar. Het is als software die op de achtergrond van je computer draait. 

De bewuste geest heeft een geringe opslagcapaciteit, het is in de basis alleen bedoeld voor het analyseren van informatie. Zoals dat je gedurende de dag bedenkt wat je wilt eten, hoe je van A naar B rijdt en een afspraak in je agenda zet.  

Je ontvangt dagelijks een overdaad aan indrukken (informatie). Elke seconde ontvang je rond de 11 miljoen indrukken in de vorm van geluiden, beelden en gevoelens. Dat is een ongekende hoeveelheid informatie, die jouw bewuste geest niet allemaal kan opslaan.   

Om dit probleem op te lossen filtert je onderbewuste alle informatie en geeft ongeveer 10 tot 25% van deze indrukken door aan je bewuste geest. De overige informatie, zeker 75% tot 90% van alles wat je qua indrukken ontvangt, wordt in je onderbewuste opgeslagen. Het onderbewuste heeft een gigantische opslagcapaciteit. Ondanks dat wij zelden nadenken over ons onderbewuste, is de invloed daarvan op ons alledaagse leven heel groot. 

Je kunt je het onderbewuste voorstellen als een soort supercomputer, als functie heeft het om te zorgen voor je overleving en veiligheid. Om jou in leven te houden regelt het ook jouw lichaamsfuncties, je temperatuur, bloeddruk, ademhaling en het kloppen van je hart. Gelukkig hoef je je niet bezig te houden met het ritme van je hart of het regelen van je ademhaling, het gaat allemaal vanzelf. 

Het onderbewuste slaat al onze herinneringen op en onderdrukt tegelijk alle herinneringen met onopgeloste negatieve emoties. Trauma`s, angsten en onzekerheden liggen opgeslagen tot er een moment komt dat het veilig is deze te verwerken of in sommige gevallen juist dieper te onderdrukken. 

Het onderbewuste blijft deze (onderdrukte) herinneringen, gedachten of emoties als een automatisch programma afdraaien. Wat het daarbij doet is vergelijkbare situaties opzoeken en herhalen, net zolang tot je er bewust van wordt en ze loslaat. 

Een goed voornemen, wilskracht of doorzettingsvermogen is niet voldoende om blijvende resultaten te bereiken. Hoeveel doorzettingsvermogen je ook hebt, een onderdrukte emotie vindt uiteindelijk een situatie waarin het deze emotie kwijt kan. Als je blijvende verandering wilt, dien je je onderbewuste op te schonen en je denkwijze te veranderen.    

 

Waarom is het belangrijk te gaan werken met je onderbewuste? 

Jouw gedrag, gedachten en emotionele reacties op bepaalde situaties zijn voor 75% tot 95% routinematig. Dit betekent dat je onderbewuste bij een situatie die het herkent, direct reageert met een eerder afgespeelde routine.  

Je loopt een overleg in en ziet een bepaalde collega, je voelt direct frustratie. Als je partner zijn schoenen niet opruimt, word je boos. Je ziet een mensenmassa en ervaart meteen angst. Je kijkt in de spiegel en voelt ontevredenheid. Deze reactie is zo snel, dat je niet eens in staat bent in te grijpen. Je wordt geleefd door je routines, gewoonten en emotionele reacties. Jouw onderbewuste koppelt beelden, symbolen en gevoelens aan situaties. Dit gebeurt helemaal automatisch, het is als een programma wat al is geïnstalleerd.  

Waarom wordt je boos zonder goede reden? Jouw onderbewuste heeft boosheid gekoppeld aan verschillende situaties. Elke keer als er zich een soortgelijke situatie voordoet, word je boos, want deze routine heeft je onderbewuste opgeslagen.  

De oorzaak van deze boosheid ligt in het onderbewuste, en als je deze wilt oplossen, is het belangrijk te gaan werken met het onderbewuste deel van jouw geest.  

 

Je onderbewuste slaat routines op 

Het onderbewuste is tijdloos en bekeken vanuit het onderbewuste vindt alles nu plaats. Daarom is een eventuele traumatische jeugdervaring juist nu nog aan het doorwerken in je leven. Het maakt niet uit hoe lang geleden iets heeft plaatsgevonden, als je onderbewuste een soortgelijke situatie tegen komt speelt het een herhaling van een oude herinnering af en ervaar je de emotie die je in je jeugd ervaren hebt. Zelfs als jij je deze herinnering niet meer bewust herinnert. 

Het onderbewuste slaat alles op wat wordt herhaald of wat een sterke emotionele indruk maakt. Dat is heel handig, want je fietst zonder nadenken, bestuurt een auto gedachteloos, beweegt je vingers over een toetsenbord, je doet het gewoon. Als je iets vaak genoeg herhaalt, wordt het vanzelf een routine, het scheelt een hoop tijd en gedoe.  

Ook gedachten en emoties die vaak zijn herhaald, worden opgeslagen. Ze worden gekoppeld aan elkaar, in categorie bij elkaar geplaatst en gelinkt aan symbolen en beelden. Een bootongeluk, koppelt angst aan boten en water. Maar zelfs de aanblik van een haven of een witte mast, kan direct gevoelens van angst opwekken. Zelfs de geur van de zee kan dezelfde angst opwekken.  

Je beseft je meestal niet hoe vaak je een gedachte herhaalt; ik ben niet goed in presenteren, ik hou niet van kaas, ik kom snel aan, ik word elke keer afgewezen. Negatieve emoties werken niet anders, we beleven keer op keer dezelfde onzekerheid, minderwaardigheid of irritatie.  

Sommige mensen hebben er een gewoonte van gemaakt om negatief te praten, over een ziek lichaam, over de maatschappij, over anderen of zichzelf. Uiteindelijk worden al deze negatieve herhalingen programma`s. Het wordt dan uiteindelijk erg lastig los te komen van een vastgeroest negatief patroon. Het programma zal vanuit het onderbewuste doorbroken moeten worden en vervangen door een nieuwe routine. 

Een bekend programma is lastig te doorbreken, het is hetzelfde als stoppen met leren fietsen. Als je eenmaal kan fietsen dan is afleren bijna onmogelijk. Maar je kunt wel brommer gaan rijden en de fiets voortaan laten staan. Jij kunt overstappen op een andere denkwijze en stap voor stap leren ongewenste gedachten en patronen los te laten.  

 

Je onderbewuste heeft geen oordeel 

Een computer heeft geen mening over wat jij opzoekt op internet, het voert slechts jouw opdracht uit. Allerlei programma`s zorgen ervoor dat als je vaak dezelfde websites bezoekt, deze gelijk boven komen als je iets soortgelijks zoekt. 

Je onderbewuste werkt hetzelfde, of jij jezelf mooi en positief vindt of jezelf lelijk en stom vindt, het onderbewuste vindt er niets van. Je hoeft dus geen logica van het onderbewuste te verwachten, je hoeft ook niet te verwachten dat het iets wat slecht voor je is niet opslaat. Het vervelende is dat je juist geneigd bent negatieve dingen te herhalen. Het onderbewuste maakt geen onderscheid tussen een negatieve of positieve herhaling.  

Er zijn mensen die overal het positieve in zien, het glas is altijd halfvol. Ze staan met een goed humeur op en gaan fluitend door de dag. Deze mensen hebben niet toevallig meer geluk in het leven, ze zijn simpelweg positief geprogrammeerd. Ze gaan er van uit dat alles goed komt en deze instelling is hun programma.  

Er zijn ook mensen die zuchtend opstaan, balen van wat ze in de spiegel zien, gefrustreerd naar hun werk gaan, klagen over het weer en met angst en beven het journaal kijken. 

Hoe positief ben jij geprogrammeerd? Welke negatieve programma`s wil je graag omzetten in positieve programma`s? 

 

Je onderbewuste zorgt voor jouw veiligheid 

Iets wat het onderbewuste kent en heeft opgeslagen is per definitie veilig, het valt graag in herhaling. Iets wat het onderbewuste niet kent, is per definitie onveilig. Stel je voor dat je van jezelf vindt dat je te dik bent en ontevreden bent over jezelf, dan is jouw onderbewuste gevuld met overtuigingen waarmee je je zelfbeeld verlaagt. Jouw onderbewuste heeft geen oordeel over de inhoud van deze overtuigingen, ze zijn simpelweg zo vaak herhaald, dat het onderbewuste het je makkelijk heeft gemaakt en er een routine van heeft gemaakt.  

Als jij hebt besloten om af te vallen, omdat je je beter wil voelen over jezelf, dan staat je een onplezierige verassing te wachten. Je kunt namelijk op wilskracht kilo`s afvallen, maar wilskracht is moeilijk vol te houden. Jouw onderbewuste heeft allerlei overtuigingen dat je dik bent en niet mooi genoeg. Zodra jouw aandacht verslapt, stapt je onderbewuste terug op een veilig programma, met vele extra kilo`s tot gevolg.  

Het is bekend dat obese mensen die deel hebben genomen aan programma`s om heel veel af te vallen, naderhand wel gezond en slanker waren, maar zich nog net zo ongelukkig voelden. De onderbewuste overtuigingen waarmee je je zelfbeeld verlaagt en jezelf kleineert moeten eerst losgelaten worden, voordat blijvende nieuwe resultaten in je onderbewuste opgeslagen kunnen worden.  

 

Je onderbewuste moet het kunnen geloven, om te kunnen aannemen 

Jouw onderbewuste is gevuld met emoties, herinneringen, trauma`s en overtuigingen die daar al heel lang zitten. Als je al vanaf jonge leeftijd onzeker bent en je nu behoefte hebt aan meer zelfvertrouwen, dan gaat je onderbewuste dit niet zomaar aannemen. 

De overtuigingen die nu door je onderbewuste worden afgespeeld, die heeft het onderbewuste ooit aangenomen voor waar en die gelooft het. Je onderbewuste houdt niet van onzekerheid en een nieuwe overtuiging is bij voorbaat onzeker. Het onderbewuste zal daarom niet zomaar een vastgeroest programma loslaten. Het zal op het moment dat je verslapt, terugvallen op het bekende programma.  

Het is daarom noodzakelijk zowel het oude los te laten en tegelijk anders te gaan denken. Om anders te gaan denken, is het belangrijk te begrijpen hoe de denkgeest werkt.  

In de tweede stap wordt uitgelegd hoe je geest bestaat uit twee verschillende denkwijzen, rationeel denken (hoofd) en die van gevoelsmatig denken (hart).  

  

Nuttige boeken  

Joseph Murphey; De kracht in jezelf 

Ap Dijksterhuis; Het slimme onbewuste 

Daniel Goleman; Emotional Intelligence (Engels) 

Willem de Ridder; Spiegelogie 

Louise Hay; Spiegelwerk 

Joe Dispenza, Jij bent de placebo