Er gebeurt veel dit jaar, er vinden veranderingen plaats voor bijna iedereen op aarde. Deze veranderingen zijn zowel numerologisch als astrologisch goed te duiden. Ik ga proberen het uit te leggen met zowel de getallen als de planeten, ik verwijs ook naar een aantal artikelen over astrologie.

 

Saturnus als de grote begrenzer

Vanuit de numerologie werken we dit jaar met het getal 4 (2020=4). Het getal 4 hoort bij Saturnus. Deze 4 energie is de algemene trilling van het jaar en heeft dus invloed op iedereen.

Saturnus laat zich als de planeet van de begrenzing momenteel van zijn negatieve kant zien. Saturnus is in de symboliek een vierkant en wij allemaal worden momenteel aangezet tot de anderhalve meter afstand in de maatschappij en we zitten letterlijk binnen de vier muren van ons huis.

Op allerlei manieren ontstaat er vertraging, het getal 4 is namelijk traag. Je wilt je vrienden of familie zien maar wordt gehinderd door maatschappelijke regels. Je wilt een nieuwe baan of hobby starten maar je kunt je er niet toe zetten of wordt gehinderd door externe factoren (economie).

De economie zit letterlijk op slot en de toekomst is onzeker. Saturnus houdt van zekerheid en zekerheid over waar dit heen gaat en hoe het eindigt is er niet. Dit raakt een fundamentele angst aan, angst voor het verlies van veiligheid en zekerheid. Saturnus is de planeet van diepe angsten en deze angsten gaan momenteel als golven over de aarde.

 

Saturnus vanuit  de Astrologie

Astrologisch is op 12 januari 2020 een cyclus van 34 jaar gestart, ook wel het Saturnus – Pluto vierkant genoemd. Pluto (het getal 1) is de planeet van de onderwereld (ons onderbewuste). Zij werkt door middel van crisis en transformatie. Deze situaties hebben vaak betrekking op macht en onmacht, zij kunnen hierdoor zeer ongemakkelijk aanvoelen. Het vierkant van Saturnus en Pluto geeft een enorm spanningsveld, de Saturnuskracht is namelijk beperkend, zij dwingt tot naar binnen keren. Waar zij als Vadertje Tijd de heer is van Karma. Tegen wil en dank worden wij geconfronteerd met onze onderwereld, onze levenslessen en onze diepste angsten.

Deze cyclus van 34 jaar Saturnus-Pluto zal zeker de onderste steen boven halen, we hebben het hier over wereldwijde maatschappelijke transformaties. Zeer accurate astrologische rapporten kun je lezen op de website van Ilse ten Berge (https://tenbergeastroblog.com/).

Er lopen nog twee andere cyclussen; Op 5 april is Jupiter conjunct met Pluto gaan lopen. De Pluto kracht die gaat over diepgaande transformatie werkt zich uit in Jupiter (getal 5).

Jupiter is de geluksplaneet, zij werkt verbredend en houdt van ervaringen (reizen, eten, leren). Jupiter gaat ook over geld, onze geldsystemen. Jupiter heeft ook bijna altijd te maken met recht en onrecht kwesties, zij speelt in op onze emoties en familiekwesties. Pluto (getal 1) brengt op deze levensgebieden crisis en transformatie.

Vervolgens de laatste cyclus; Jupiter  en Saturnus gaan conjunct lopen tot 21 december 2020. Waar Jupiter je vrijheid symboliseert en Saturnus je begrenzing, kan deze combinatie behoorlijk wat frictie geven. Jupiter is ook je familie en gezin, waar je nu noodgedwongen veel tijd mee doorbrengt (gezin) of geen tijd mee kan doorbrengen (familie). Dit kan enerzijds prachtige verdieping geven, anderzijds veel frictie en behoefte aan vrijheid. Daarnaast is Saturnus onzeker met betrekking tot geld en kunnen we ons hierdoor beperkt voelen in ons doen en laten.

 

De Numerologische uitwerking

En dan komen we nu bij de clou, natuurlijk kunnen we niet ontsnappen aan wereldwijde veranderingen door Corona en de effecten op de economie. Het heeft echter ook een andere kant, je hebt namelijk dit jaar ook te maken met de 0 en de 2 (2020). De 0 (de Maan) werkt het sterkst door en beïnvloedt de 2 (Neptunus).

Cyclussen komen en gaan en tijdperken beginnen en eindigen. Het is de natuurlijke cyclus van het leven, de planeet die ultiem over cyclussen gaat is de Maan (de nul). De Maan regelt eb en vloed, de cyclus van de vrouw en zet de geboorte in gang.

Nu we leven in 2020 en de 0 als chaos getal aan het werk is, voelen we de onrust van de 0. Emotionele onrust, die je ook kunt voelen tijdens een onrustige nacht gedurende volle maan.

Neptunus die beïnvloedt wordt door de 0 brengt onduidelijkheid en tweedeling. Er is op dit moment veel niet duidelijk, wanneer kun je weer uit eten of heb je straks nog een baan? Neptunus brengt ook twijfel. Kan ik wel of niet op bezoek bij mijn familie?

De 2 wil graag samen zijn, in overleg en harmonie met anderen leven. Zelfs Saturnus leeft het liefst vanuit zijn gevoel of zou dat moeten doen. Hoe je deze periode ervaart is heel verschillend en er ontstaat tweedeling, de planeet Neptunus is van de dualiteit (angst-liefde / vrijheid-beperking). Je kunt nu in deze crisistijd goed zien hoe mensen dit individueel beleven. Je kunt in de angst en Saturnus zal je daar nog eens extra in stimuleren. Of je kunt in vertrouwen en deze periode zien als een tijd van verandering. Verandering kan enerzijds beangstigend zijn, anderzijds is het een enorme kans tot vernieuwing en groei.

Je komt nu bij de keuze; ga je mee in de angst of niet?

Je hebt een keuze, het gaat namelijk over jouw innerlijke beleving. Dit is wat Saturnus jou kan brengen, een intense verdieping in jezelf. In hoeverre deze maatschappelijke crisis jou beïnvloedt, ligt nergens anders dan in jezelf.