Chaos

Zolang als ik me kan herinneren, was mijn hoofd gevuld met vele, nutteloze en zich herhalende gedachten. Niet alleen gedachten over wat ik wilde eten of welke broek ik zou aantrekken, was dat maar waar, maar veelal ook negatieve gedachten, angstige of boze.

Als er een moeilijk gesprek in het verschiet lag, was dit in de dagen voorafgaand aan het gesprek al in honderd verschillende versies door mijn hoofd gegaan. Hele gesprekken repeteerde ik in mijn hoofd, om ze naderhand ook allemaal te evalueren. Hoe zou het zijn opgevat? Was het duidelijk? Was ik te bijdehand? En ga zo maar even door…

Zelfs na gesprekken met vrienden of familie, twijfelde ik naderhand of ik mij wel juist had uitgedrukt, of ik goed had gereageerd en of ze niet ergens gepikeerd over waren. Wat dachten collega`s over mij, mijn werk? Waarom voelde ik me in relaties niet goed genoeg?

Op een gegeven moment begon ik in te zien dat deze aanhoudende stroom aan gedachten en gevoelens mij een enorme hoeveelheid energie kostte. Het zorgde ervoor dat ik minder goed sliep en dat ik zelfs op momenten van ontspanning nooit daadwerkelijk rustte. Ik voelde de energie wegvloeien als een enorm lek wat zich bevond rond mijn nooit stille brein. En daar wilde ik koste wat kost iets aan doen.

Persoonlijke kwesties

Heel veel boeken heb ik verslonden, waarvan een aantal mij de ogen openden. Ik deed braaf alle oefeningen uit de boeken van Eckhard Tolle en Esther en Jerry Hicks. Deze leverden een wezenlijke bijdrage aan het inzichtelijk maken van mijn gedachten. Door deze inzichten begon ik te zien dat het hier niet simpelweg om zinloze gedachten ging.

Deze gedachten wezen mij de weg naar mijn onderliggende trauma`s en patronen. Als een puzzel begon ik de gedachten terug te volgen en brachten zij mij naar mijn belangrijkste persoonlijke kwesties. De teleurstelling in relaties waarin ik mezelf niet gewaardeerd voelde, niet gezien werd of beperkt werd in mijn mogelijkheden. In mijn gedachten lag de oorzaak daarvan altijd bij de ander, want die waardeerde mij niet, gaf mij geen complimenten, zag mij niet of beperkte me in mijn vrijheid.

Toen ik deze gedachten echter begon te herleiden, kwam ik uit bij mezelf. Was het mogelijk dat ik mijn eigen problemen veroorzaakte? Dat ik me niet vrij voelde lag eigenlijk niet aan mijn partner, want ik voelde me zonder partner ook niet vrij. En hoeveel complimenten ik ook zou krijgen, ik wist altijd wel een opmerking op te vangen die me het gevoel gaf klein en nutteloos te zijn.

Ik had ooit een grote behoefte aan erkenning en gezien worden, wat ik zocht bij partners, familie en collega`s. Om die erkenning te krijgen wilde ik mezelf bewijzen, maar diep van binnen voelde ik me nooit goed genoeg. Waardoor ik bijvoorbeeld zelden tevreden was met de resultaten van mijn werk. Ik werd doodmoe van dit getob en uiteindelijk had ik geen puf meer om mezelf te bewijzen.

Deze hele chaos van gedachten kon ik terugbrengen naar gedragspatronen en trauma`s. Maar hoe kon ik ze daadwerkelijk oplossen? De oplossing kwam toen ik ging werken met het onderbewuste.

Opruimen

Ons onderbewuste stuurt ons gedrag, ons denken en onze gevoelens. En andersom vertellen onze gedachten en gevoelens wat er zich in het onderbewuste bevindt.

Het onderbewuste is dan wellicht niet bewust, maar ze communiceert constant met ons door onze gedachten en gevoelens.

De energie die aanwezig is in het onderbewuste, heeft een bepaalde trilling en trekt soortgelijke trillingen aan. Dit liet me inzien dat ik door de energie in mijn onderbewuste bepaalde mensen en situaties aantrok om me te wijzen op de aanwezigheid van deze energie. Zodat ik hier uiteindelijk iets mee kon doen.

Door mijn opleiding tot Shafierha-therapeut leerde ik via het hartchakra contact maken met het onderbewuste. Door deze trilling van bijvoorbeeld erkenning visueel te maken, door vergeving toe te passen, kon de energie verhoogd worden qua trilling. Uiteindelijk kon ik de behoefte aan erkenning uit mijn onderbewuste verwijderen via het hartchakra. Wat invloed had op mijn gedachten rondom dit thema. Ik maakte me minder druk over wat anderen van iets of van mij vonden. Dit proces van verwijderen liep door tot het moment dat ik niet meer getriggerd werd en deze specifieke trilling van erkenning had losgelaten.

Allerlei thema`s rondom eigenliefde, verdriet of mijn diepgewortelde onzekerheid, ik vond ze allemaal terug in mijn onderbewuste en ruimde ze op via het hartchakra. En hoe opgeruimder mijn onderbewuste werd, hoe rustiger mijn hoofd. Tot ik uiteindelijk tot de conclusie kwam dat mijn hoofd daadwerkelijk stil was geworden.

Balans

Dit maakte het mogelijk te gaan mediteren, wat mij daarvoor eerder hoofdpijn gaf dan dat het rustgevend was. Ook de gesprekken met mijn innerlijke raadgevers en spirituele gidsen werden steeds zuiverder. De vervuilende energieën van twijfel en terugkerende gedachten werkten voorheen als ruis op de lijn. De frequenties werden nu steeds beter op elkaar afgestemd, mijn energie kwam volledig terug in mijn lichaam en ik voelde me eindelijk geaard en volledig in balans.

Achteraf gezien ben ik mijn doorgedraaide gedachten en gevoelens zeer dankbaar. Want zij zijn de wegwijzers geweest naar mijn innerlijk. Zelfs in situaties waarin ik mezelf onrechtvaardig behandeld voelde, kon ik inzien dat ik zelf verantwoordelijk ben voor hoe ik me over deze situatie voel. En als ik daarvoor verantwoordelijk ben, kan ik het ook oplossen. Ons onderbewuste en ons lichaam geven ons zoveel prachtige signalen, helaas soms door pijn in het lichaam of doorgedraaide gedachten. Echter als we gaan luisteren en handelen naar deze signalen, kunnen we uiteindelijk een energiek lichaam en stilte in ons hoofd bereiken.