Loading...
Artikelen2019-05-13T14:02:42+00:00

Artikelen

Stilte in je hoofd2019-05-09T09:42:46+00:00

Chaos

Zolang als ik me kan herinneren, was mijn hoofd gevuld met vele, nutteloze en zich herhalende gedachten. Niet alleen gedachten over wat ik wilde eten of welke broek ik zou aantrekken, was dat maar waar, maar veelal ook negatieve gedachten, angstige of boze.

Als er een moeilijk gesprek in het verschiet lag, was dit in de dagen voorafgaand aan het gesprek al in honderd verschillende versies door mijn hoofd gegaan. Hele gesprekken repeteerde ik in mijn hoofd, om ze naderhand ook allemaal te evalueren. Hoe zou het zijn opgevat? Was het duidelijk? Was ik te bijdehand? En ga zo maar even door…

Zelfs na gesprekken met vrienden of familie, twijfelde ik naderhand of ik mij wel juist had uitgedrukt, of ik goed had gereageerd en of ze niet ergens gepikeerd over waren. Wat dachten collega`s over mij, mijn werk? Waarom voelde ik me in relaties niet goed genoeg?

Op een gegeven moment begon ik in te zien dat deze aanhoudende stroom aan gedachten en gevoelens mij een enorme hoeveelheid energie kostte. Het zorgde ervoor dat ik minder goed sliep en dat ik zelfs op momenten van ontspanning nooit daadwerkelijk rustte. Ik voelde de energie wegvloeien als een enorm lek wat zich bevond rond mijn nooit stille brein. En daar wilde ik koste wat kost iets aan doen.

Persoonlijke kwesties

Heel veel boeken heb ik verslonden, waarvan een aantal mij de ogen openden. Ik deed braaf alle oefeningen uit de boeken van Eckhard Tolle en Esther en Jerry Hicks. Deze leverden een wezenlijke bijdrage aan het inzichtelijk maken van mijn gedachten. Door deze inzichten begon ik te zien dat het hier niet simpelweg om zinloze gedachten ging.

Deze gedachten wezen mij de weg naar mijn onderliggende trauma`s en patronen. Als een puzzel begon ik de gedachten terug te volgen en brachten zij mij naar mijn belangrijkste persoonlijke kwesties. De teleurstelling in relaties waarin ik mezelf niet gewaardeerd voelde, niet gezien werd of beperkt werd in mijn mogelijkheden. In mijn gedachten lag de oorzaak daarvan altijd bij de ander, want die waardeerde mij niet, gaf mij geen complimenten, zag mij niet of beperkte me in mijn vrijheid.

Toen ik deze gedachten echter begon te herleiden, kwam ik uit bij mezelf. Was het mogelijk dat ik mijn eigen problemen veroorzaakte? Dat ik me niet vrij voelde lag eigenlijk niet aan mijn partner, want ik voelde me zonder partner ook niet vrij. En hoeveel complimenten ik ook zou krijgen, ik wist altijd wel een opmerking op te vangen die me het gevoel gaf klein en nutteloos te zijn.

Ik had ooit een grote behoefte aan erkenning en gezien worden, wat ik zocht bij partners, familie en collega`s. Om die erkenning te krijgen wilde ik mezelf bewijzen, maar diep van binnen voelde ik me nooit goed genoeg. Waardoor ik bijvoorbeeld zelden tevreden was met de resultaten van mijn werk. Ik werd doodmoe van dit getob en uiteindelijk had ik geen puf meer om mezelf te bewijzen.

Deze hele chaos van gedachten kon ik terugbrengen naar gedragspatronen en trauma`s. Maar hoe kon ik ze daadwerkelijk oplossen? De oplossing kwam toen ik ging werken met het onderbewuste.

Opruimen

Ons onderbewuste stuurt ons gedrag, ons denken en onze gevoelens. En andersom vertellen onze gedachten en gevoelens wat er zich in het onderbewuste bevindt.

Het onderbewuste is dan wellicht niet bewust, maar ze communiceert constant met ons door onze gedachten en gevoelens.

De energie die aanwezig is in het onderbewuste, heeft een bepaalde trilling en trekt soortgelijke trillingen aan. Dit liet me inzien dat ik door de energie in mijn onderbewuste bepaalde mensen en situaties aantrok om me te wijzen op de aanwezigheid van deze energie. Zodat ik hier uiteindelijk iets mee kon doen.

Door mijn opleiding tot Shafierha-therapeut leerde ik via het hartchakra contact maken met het onderbewuste. Door deze trilling van bijvoorbeeld erkenning visueel te maken, door vergeving toe te passen, kon de energie verhoogd worden qua trilling. Uiteindelijk kon ik de behoefte aan erkenning uit mijn onderbewuste verwijderen via het hartchakra. Wat invloed had op mijn gedachten rondom dit thema. Ik maakte me minder druk over wat anderen van iets of van mij vonden. Dit proces van verwijderen liep door tot het moment dat ik niet meer getriggerd werd en deze specifieke trilling van erkenning had losgelaten.

Allerlei thema`s rondom eigenliefde, verdriet of mijn diepgewortelde onzekerheid, ik vond ze allemaal terug in mijn onderbewuste en ruimde ze op via het hartchakra. En hoe opgeruimder mijn onderbewuste werd, hoe rustiger mijn hoofd. Tot ik uiteindelijk tot de conclusie kwam dat mijn hoofd daadwerkelijk stil was geworden.

Balans

Dit maakte het mogelijk te gaan mediteren, wat mij daarvoor eerder hoofdpijn gaf dan dat het rustgevend was. Ook de gesprekken met mijn innerlijke raadgevers en spirituele gidsen werden steeds zuiverder. De vervuilende energieën van twijfel en terugkerende gedachten werkten voorheen als ruis op de lijn. De frequenties werden nu steeds beter op elkaar afgestemd, mijn energie kwam volledig terug in mijn lichaam en ik voelde me eindelijk geaard en volledig in balans.

Achteraf gezien ben ik mijn doorgedraaide gedachten en gevoelens zeer dankbaar. Want zij zijn de wegwijzers geweest naar mijn innerlijk. Zelfs in situaties waarin ik mezelf onrechtvaardig behandeld voelde, kon ik inzien dat ik zelf verantwoordelijk ben voor hoe ik me over deze situatie voel. En als ik daarvoor verantwoordelijk ben, kan ik het ook oplossen. Ons onderbewuste en ons lichaam geven ons zoveel prachtige signalen, helaas soms door pijn in het lichaam of doorgedraaide gedachten. Echter als we gaan luisteren en handelen naar deze signalen, kunnen we uiteindelijk een energiek lichaam en stilte in ons hoofd bereiken.

Voor al die kleine schuldgevoelens2019-05-09T08:56:26+00:00

Ben jij daar, geweten? Kun jij mij uitleggen waarom jij mij constant bestookt met dat nare gevoel in mijn maag? Dat kwellende stemmetje in mijn hoofd?

Want je had groot gelijk, toen ik vreemd ging en loog tegen geliefden, toen had je het volste recht me kwaad in de spiegel aan te kijken. Toen ik niet de waarheid vertelde over onbenulligheden, was het je gegund me uit te lachen toen dat naar buiten kwam. Vooral toen bleek dat ik met de leugens vooral mezelf pijn deed. Want het lijkt me logisch dat jij me waarschuwt als ik mezelf of anderen pijn doe. Maar waarom kwel jij mij op zulke onbelangrijke momenten? Ben jij vergeten dat je alleen dienst doet als scheidsrechter als het echt fout gaat? Wanneer heb jij besloten een vaste inwoner in mijn huis te worden?

Als ik na een glas wijn de rook van een sigaret inhaleer, voel ik daarmee de schuldgevoelens samen met de teer naar binnen kruipen. Een dag met veel vet eten en als toetje een gebakje, ik voel je kijken.

Als ik een tekstbericht verstuur en na twee dagen nog geen reactie heb ontvangen, dan komen de vragen: “wat heb ik geschreven, hoe kan het zijn overkomen, ben ik iemand zijn verjaardag vergeten?”

Een simpele boze blik kan er al voor zorgen dat mijn schuldgevoelens opspelen, ook al is het overduidelijk niet mijn schuld. Een rommelig huis, een lege koelkast, een vlek in het tapijt, een verkeerd gevallen opmerking. Het is altijd mijn schuld, ik wil het oplossen, ik wil gelijk een bevestiging dat het niet mijn schuld is, ik wil me beter voelen. Want ik wil dat lege knagende gevoel van jou niet meer.

En nu heb ik jou eens goed geobserveerd, want ik hou niet van zeurende gevoelens in mijn ingewanden. Maar ik begrijp nu wat jij me wilt zeggen, jij wilt me duidelijk maken welke overtuigingen ik bij me draag.

Ik ben ervan overtuigd dat ik vaak iets verkeerd doe. Of als er iets verkeerd gaat, ben ik ervan overtuigd dat het waarschijnlijk mijn schuld is. Dat door mijn gedrag iemand gekwetst of boos wordt.

En jij, liefdevol geweten met je schuldgevoelens als bombardement, probeert mij erop te wijzen. Zodra de gedachte binnenkomt “wat heb ik gedaan?” dan druk jij hier met je vinger eindeloos op, tot het een zere blauwe plek is geworden.

Slopend, doodvermoeiend te voelen hoeveel overtuigingen zich in mij hebben geworteld. Want voel ik me niet verantwoordelijk voor dingen, die niet mijn verantwoordelijkheid zijn? Voel ik me niet schuldig, terwijl er nog niet eens iets is gebeurd?

En zijn al die schuldgevoelens niet véél en véél schadelijker voor mij, dan al die sigaretten, gebakjes en wijntjes.Het is geen makkelijke opgave, inzicht in je overtuigingen krijgen. Maar jij wijst mij de weg. Nu ik mijn overtuigingen allemaal netjes heb opgeschreven, blijk ik toch wel erg angstig voor afwijzing en confrontatie. En nu ik nog eens dieper graaf, heb ik blijkbaar wel erg vaak een oordeel klaar over mezelf en anderen.

Maar energie is te veranderen en dus zijn ook deze overtuigingen te veranderen. Ik hoef alleen maar goed naar jou te luisteren en te kijken welke overtuiging of sterke gedachte naar voren komt. Inmiddels voel ik me dan ook een stukje lichter. En voel ik dat je niet meer zo vaak boos naar me kijkt.

En jij, geweten, komt soms ineens weer boven, vooral als ik impulsief of onoplettend ben. Dan voel ik je komen, maar zodra ik zie welke overtuiging eronder zit, dan beloof ik je dan ruim ik het op.

Mag ik je dan nu vragen mijn huis te verlaten? Want ik ben er van overtuigd dat ik de hint heb begrepen. Ik ben er ook van overtuigd dat ik elke overtuiging kan ombuigen naar iets positiefs, bedankt daarvoor. En mocht ik echt eens over de scheef gaan, dan weet je me vast wel te vinden.

 

Als je je niet meer aangesloten voelt2019-05-09T08:51:30+00:00

Als je in jezelf voelt, diep in jezelf voelt, ben je dan helemaal tevreden, met jezelf, met je omgeving, met je werk, met hoe je je voelt, met je leven? Ondanks die vaste baan, een goed inkomen, een fijne partner, goede vrienden, alles op orde, dan nog voelt het onbestemd, onzeker. De dagen beginnen in elkaar over te lopen, steeds sneller van de ene naar de andere zelfde dag. De dagen voelen nutteloos en zinloos aan, alsof je verondersteld wordt iets te doen, maar je geen idee hebt wat dat is.

Wat is er aan de hand, waarom voelen wij dit, waarom is dit gevoel zo in ons dagelijks leven aanwezig? Ook al is het leven goed voor je en hoor je niet te klagen, dan nog kunnen emoties je beïnvloeden en uit balans brengen met boosheid, twijfels of gevoelens van depressiviteit. Onze slaap wordt onderbroken en onze temperatuur wisselt tussen te koud en te warm. Steeds meer mensen hebben aanhoudende en vage, onbehandelbare lichamelijke klachten die hun leven dagelijks beïnvloeden.

Onze energie voelt rusteloos, ontregelt ons lichaam, duwt en trekt, fysiek en mentaal, totdat we niet meer weten wat we ermee moeten aanvangen. Dit gevoel van het niet hebben van controle, dit gevoel van niet aangesloten zijn, waarom is dit er, wat is er aan de hand?

Kosmische krachten

Wat wij (on)bewust voelen zijn de krachten die inwerken op het energieveld van ons lichaam. Wij zijn geneigd te vergeten dat we worden beïnvloed door krachten om ons heen. Zwaartekracht trekt ons naar de grond, de maan verplaatst watermassa`s op aarde en de maan regelt ook de cyclus van de vrouw. De zon, die door zijn geomagnetische activiteit zorgt voor geladen energetische deeltjes in de lucht die het aardmagnetisch veld beïnvloeden en daarmee het magnetisch veld rondom ons lichaam. Allerlei krachten die wij niet kunnen waarnemen met onze fysieke zintuigen hebben dagelijks effect op ons, een perfecte kosmische samenwerking. Wij bewegen mee met deze kosmische evolutie en zijn onderhevig aan veranderingen op de aarde en in dit hele proces gaat het maar om één ding: groeien.

Groeien

Wij zijn een klein radertje in een onvoorstelbaar groot geheel, verbonden door een gigantisch veld van energie dat eenieder aanraakt en doordringt. In de basis zijn alle kosmische krachten energiebewegingen en altijd gericht op groei, er is altijd ontwikkeling naar een hoger of volgend niveau. Dat start al in de baarmoeder, waar de eerste cellen zich vermenigvuldigen en uitgroeien tot een baby. Alles is in beweging, het lichaam groeit, cellen sterven af en nieuwe komen ervoor in de plaats. Een zaadje groeit uit tot een boom, soms zelfs onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Hoe weet het dat het wil groeien en hoe het moet groeien? Het is de natuurlijke beweging van energie, het vernieuwt, breidt uit, het oude sterft en een nieuwe fase start.

Groeien in fases

Deze ontwikkeling van groei verloopt in fases. Iedereen met jonge kinderen herkent dit mechanisme. Een jong kind heeft fases van introversie: het trekt zich terug of huilt veel, is opstandig en de vooruitgang lijkt er niet te zijn. Ineens is daar de dag dat het volzinnen maakt of het een centimeter lijkt te zijn gegroeid, het kan nieuwe dingen en bezit kennis die het voorheen niet had. Deze introverte fase zorgt voor onrust, een pijnlijk lichaam en emotionele schommelingen, maar uiteindelijk is daar het eind van die fase en de start van een nieuwe fase. Dit gebeurt op alle niveaus, van groot naar klein. De hele kosmos is in een constante staat van ontwikkeling en groei, ook wij, want ook wij zijn verbonden met dit kosmische veld. De kosmos bevindt zich op dit moment in een overgangsfase, de ongemakkelijke fase voor de groeispurt en uiteindelijk keert de stabiliteit terug.

Groeien is verhoging van trilling

Kosmische groei is in de kern het verhogen van trillingsfrequentie. Of we dit nu willen of niet, het verhogen van deze trillingsfrequentie in de kosmos werkt door in ons fysieke lichaam. Kosmisch geladen deeltjes komen vanuit alle uithoeken van de kosmos binnen via ons energieveld en zorgen daar voor een verhoging van trilling, waarbij de mate waarin dit gebeurt overigens sterk kan verschillen per persoon. Daar start dan de fase van ongemak, het doordringt alles en raakt onze oude vastzittende energie aan. De lage trillingen in ons energieveld zijn oude trauma`s, gedragspatronen, onzekerheden, boosheid, schaamte, angsten. Lage trillingen diep weggestopt in de krochten van ons onderbewuste, het onbewuste wat niet langer onbewust kan blijven. Deze sterkere trillingsfrequentie doordringt alle lagen in ons energieveld, het zet een vergrootglas op onze beperkende gedachten, ongezonde relaties en verlangens waar we niet voor durven kiezen. Alles wordt aangeraakt door deze verhoogde trilling en wordt keer op keer aan ons getoond, als een vervelend patroon wat zich herhaalt of een lichamelijke klacht die maar niet weg gaat.

Ons verstand begint nu onder invloed van de toegenomen trillingsfrequentie overuren te draaien en oververhit te raken omdat het niet begrijpt wat er aan de hand is. Het vergeet de meest simpele dingen alsof gisteren een eeuw geleden was. Het maakt bij tijd en wijle chemische kortsluiting waarbij gevoelens van leegte en niet aanwezig zijn ons kunnen overvallen. Onze nachtrust lijkt een marathon van activiteit, al deze energetische toestroom zorgt voor onrust en overweldigende dromen. Het is een moeilijke periode, die lastig te begrijpen is als je er midden in zit. Begrijpt een kind in de fase van opstandigheid en huilen dat het een nieuwe fase ingaat? Nee, het voelt alleen ongemak. Wij voelen in deze fase ook vooral ongemak, een wachtruimte waarin we niet weten waar we op wachten, een pijn waarvan we de oorzaak niet kennen.

Dit alles werpt de belangrijke vraag op: Willen we het hierboven beschreven proces helpen of blokkeren? De keuze is aan ons, maar voorwaarts zal het hoe dan ook gaan.

Persoonlijk pad

De een kan totaal ongevoelig lijken voor deze fase van transformatie terwijl de ander het extreem moeilijk heeft. We zijn hier niet allemaal met dezelfde reden, we hebben allemaal andere bagage en niet iedereen beweegt met dezelfde snelheid. Uiteindelijk zal niemand kunnen ontkomen aan deze volgende fase, de verbondenheid met het kosmische energieveld sluit niemand uit. Het is een pad wat we allemaal lopen, het is een reis naar het reinigen en opschonen van onze innerlijke kwesties en thema`s, zodat we daarvan verlost de nieuwe fase in kunnen gaan.

Moeilijk of makkelijk, dat is individueel en welke weg iemand bewandelt, is eigenlijk niet van belang. Het is een innerlijk proces, we dienen zelf te willen ontwikkelen, groeien en vooral leren loslaten. Hoe we dat willen doen, dat is aan ons. Niemand kan het voor ons doen, net zoals niemand een kind kan forceren om te groeien, of een puber kan dwingen sneller wijs te worden; Het natuurlijke proces van groeien laat de puber uiteindelijk geestelijk volwassen worden, vroeg of laat.

Meebewegen

De kosmos volgt haar pad in een spiraal naar boven en wil een nieuwe fase starten en wij zijn onlosmakelijk met deze beweging verbonden. We kunnen kiezen, weerstand bieden of meebewegen en deze fase van ongemak helpen door meer inzicht te krijgen in het proces. Wat doet deze fase van energetische opwaardering met jou persoonlijk, wat komt er boven? Hoe meer weerstand of onbegrip, hoe meer het proces kan aanvoelen als zwaar, moeilijk, leeg of verwarrend. Hoe bewuster we hiermee omgaan, hoe meer inzicht we krijgen en hoe sneller we kunnen loslaten. De energie kan voor sommigen dwingend zijn en gepaard gaan met allerlei mentale en fysieke ongemakken. Probeer deze energetische invloed te zien als een grote aanzwellende golf in de branding, we kunnen afwachten en ons omver laten werpen of we kunnen erop surfen. We kunnen elke golf opnieuw op ons in laten beuken en bij elke golf opnieuw onaangenaam verrast zijn, dan is het een wilde rit. Zouden we er niet beter aan doen te accepteren dat we niet zijn opgewassen tegen de natuurkrachten als de zee en de kosmische energie, en, in plaats daarvan, er zoveel mogelijk gebruik van maken? Uiteindelijk zal de zee kalm worden, dat doet ze namelijk altijd. Ook zal er een eind komen aan deze kosmische groeispurt en zal de nieuwe fase echt beginnen

 

De reis van je hoofd naar je hart2019-05-09T09:00:14+00:00

 

Ken je dat gevoel dat je maar blijft wikken en wegen? Enerzijds wil je vasthouden aan het bekende en veilige, anderzijds streef je naar ontwikkeling, spanning en vernieuwing. Je wilt blijven waar je bent en op het volgende moment niets liever dan wegrennen naar iets anders. Wanneer luister je nu naar het één en wanneer naar het ander, wanneer luister je nu naar je hoofd en wanneer naar je hart?

Kosmische energie bepaalt de richting

In het voorbije tijdperk, het Vissentijdperk, lag de focus op de mannelijke energie. Dit heeft ons enerzijds veel goeds gebracht zoals wetgeving, wetenschap, democratie, scholing en welvaart, maar is inmiddels, zoals we dagelijks in de wereld kunnen zien, doorgeslagen.

De mannelijke energie is zo overheersend geworden dat er een onbalans ontstaan is tussen mannelijke energie (hoofd) en vrouwelijke energie (hart). Als er geen balans is tussen beide energieën, leven wij in verdeeldheid. Hoe meer wij in afscheiding leven, hoe meer schade wij aanbrengen aan onszelf en onze omgeving.

De belangrijkste les die we in dit nieuwe tijdperk gaan leren is balans vinden tussen de mannelijke energie (hoofd, verstand, ego) en de vrouwelijke energie (hart, intuïtie, gevoel). Deze overgang, het loslaten van het oude, bekende (hoofd) naar het nieuwe, onbekende (hart) is nu aan de gang. Dit brengt innerlijke strijd op gang, de strijd tussen hoofd en hart.

De nieuwe energie zet ons ertoe aan in balans te komen, zodat we weer verbinding gaan voelen, met onszelf, met elkaar en met al het bewuste om ons heen. Of we dit nu bewust merken of niet, we staan onder de invloed van deze nieuwe energie.

Uit balans

Zonder dat ik mij dat bewust heb beseft, heb ik langdurig in een staat van strijd geleefd. Ik leefde sterk in weerstand tegen waar ik me bevond en die weerstand voelde ik als een innerlijke onrust door mijn aders stromen.

Als ik in een relatie stond had ik weerstand tegen samenzijn, bij de minste of geringste discussie ging ik twijfelen aan de houdbaarheid van de relatie. Als ik niet in een relatie stond had ik weerstand tegen alleen zijn en hield me als afleiding in een constante staat van beweging. Wanneer was het ooit genoeg, kon ik tevreden zijn met waar ik me bevond? Zou ik mijn hele leven zoeken naar een nieuwe baan, een ander huis of dwangmatig streven naar een andere relatie?

De strijd die aan de gang was tussen mijn hart en mijn hoofd, werd weerspiegeld in mijn leven. Ik wist het verschil niet meer tussen mijn gedachten, mijn gevoelens, mijn emoties, een vastgelopen gedragspatroon of gewoon een karaktereigenschap.

Verslaafd aan emoties

Het klinkt heel raar, helemaal omdat emoties niet iets tastbaars lijken. Maar toch kun je biologisch gezien verslaafd raken aan een emotie. Achteraf gezien weet ik dat ik verslaafd was aan deze onrustige leefstijl, de strijd, het hopeloos zoekende. Het is een bepaald gedrag wat ik onbewust in stand hield. Jarenlang kon ik dit gedrag goed praten, dit was wie ik ben, een beweeglijk en onrustig type. Maar uiteindelijk kon ik dit ook aan mezelf niet meer verkopen.

Als je eenmaal inziet hoe het werkt in je lichaam, krijg je ook meer inzicht in het verschil tussen denken (hoofd) en voelen (hart). Een emotie bijvoorbeeld komt uit je hersenen. Wanneer je een emotie ervaart worden er allerlei hersengebieden actief en daarbij komen er een heleboel hormonen en neurotransmitters vrij. Deze hormonen zijn niet alleen actief in je hersenen maar ook in je lichaam. Er worden allerlei processen opgang gebracht waardoor je de emotie voelt.

Wanneer je een emotie vaak ervaart worden er veel neurotransmitters op je cellen ‘gegooid’. Er zijn steeds meer neurotransmitters nodig om hetzelfde effect in de cel teweeg te brengen. Dit is precies zoals een verslaving aan bijvoorbeeld drugs werkt.

Ook al wil je de emotie niet, je lichaam gaat wel vragen om het chemische stofje en zal desnoods zoeken naar een externe situatie om het te vinden. En als je verslaafd bent aan twijfelen, zwaarmoedigheid of boos worden, dan gaat je lichaam verwachten dat het chemische stofje wat bij deze emotie hoort om de zoveel tijd wordt afgegeven. Totdat jij inziet dat je dit niet meer wilt en je los wilt maken van deze emotie-verslaving.

De taal van het hoofd

Als je het verschil wilt ervaren tussen het verstand en het hart, dien je te begrijpen dat ze communiceren met verschillende talen, ze begrijpen elkaar totaal niet. Het hart kent als taal liefde en vertrouwen. Het verstand heeft als taal angst en veiligheid.

Het verstand zoekt veiligheid en wordt aangestuurd door angst, deze angst komt tot uitdrukking via emoties. Alle emoties zoals twijfel, neerslachtigheid, boosheid, verdriet of teleurstelling worden opgewekt door de chemische reacties in je hersenen (hormonen en neurotransmitters).

Als gevoelens vanuit het hart tot uitdrukking komen, begrijpen de hersenen dit niet. Ons verstand wil graag controle hebben, weten waar het heen gaat, vast blijven zitten in voorspelbare uitkomsten. Dan komen er ineens gevoelens vanuit het hart en die taal spreken de hersenen niet en alle alarmbellen gaan af. Dan komt het controlemechanisme in werking en worden allerlei chemische stofjes aangemaakt. Met een emotionele reactie zoals frustratie, onrust of twijfel tot gevolg. Wat je voelt is het spanningsveld tussen de gedachte (hoofd) en het gevoel (hart).

De taal van het hart

Je ziel heeft een verbinding met je hart en is naar deze aarde gekomen met een bepaald doel. Deze ziel heeft het grotere plaatje voor ogen, wil niets liever dan het pad volgen wat is uitgestippeld voor dit specifieke leven. Het hart wil dat je je ontwikkelt, je angsten loslaat en simpelweg vertrouwt, zodat ze je brengt waar je moet zijn.

Je ziel praat met je door middel van gevoelens via het hart. Gevoelens herken je aan het gebrek aan logica, je weet niet waarom je het voelt, je weet het gewoon.

Het komt niet uit een chemische reactie voort en heeft geen connectie met de hersenen. Het hart kent ook geen kaders, ze leeft zonder begrenzing. Ze heeft geen haast, dus een besluit hoeft niet op stel en sprong genomen te worden.

Het hart en het hoofd kunnen in balans samen werken, ze hoeven elkaar niet uit te sluiten. Het hart is hierbij leidend, die weet waar het heen wil, die geeft de richting aan. De hersenen volgen en zorgen voor een veilige route daar naartoe.

Het is moeilijk om de gevoelens van het hart te voelen zolang we overspoeld worden door emoties en gedachten. Daarom ga je eerst een scheiding tussen emoties en gedachten aanbrengen om vast te stellen wat waar thuis hoort.

Jezelf observeren

Als je vanaf een afstand je emoties en gedachten observeert, kun je ze herleiden naar de oorsprong. Dan kun je bepalen of ze een basis hebben vanuit angst of vanuit liefde.

De meeste gedachten zijn gebaseerd op angst, onveiligheid of stilstand. Daarvan kun je besluiten afstand te nemen, die je kunt creëren door ze te observeren. Het doel van observeren is dat je je niet gelijk laat meeslepen met deze weerbarstige gedachten en emoties. Die sturen ons namelijk in de meeste gevallen de verkeerde kant op.

Probeer bij elke situatie de emotie voor te zijn, dat gaat makkelijker als je jezelf vanaf een afstandje bekijkt, want dan kun je op tijd ingrijpen. Als je het punt bereikt dat je niet meer gelijk mee gaat in de emotie, dan heb je voldoende afstand om anders te gaan reageren.

In het begin kom je af en toe in aanraking met je hart, maar hoe vaker je oefent, hoe meer je gaat ervaren wat er inwendig met je gebeurt. De keuze anders te reageren zorgt ervoor dat de emotie uiteindelijk steeds minder vaak zal terugkeren. Zodra we niet meer constant in emoties en gedachten leven, gaan we ervaren wat we voelen.

Een pad van zelfontdekking

De reis die je maakt van je hoofd naar je hart, die wandel je je hele leven. Er is niet één methode of oplossing die je er in een paar weken brengt. We kunnen beter tevreden zijn met waar we staan en met elke stap die we zetten.

In mijn omgeving ervaar ik dat we in deze tijden van nieuwe energie deze innerlijke strijd steeds sterker gaan ervaren, met allerlei vervelende situaties en/of lichamelijke klachten tot gevolg. Wij zijn nu eenmaal onderhevig aan het ritme van de kosmos en gaan het steeds minder prettig vinden om alleen te leven vanuit ons hoofd.

Het heeft mij persoonlijk de nodige frustratie gegeven dat dit groeiproces maar blijft doorgaan. Het zijn voortdurend pittige lessen in het hebben van geduld en vertrouwen.

Als je meer wilt gaan voelen en leven vanuit je hart, kun je niets anders doen dan geduld hebben met jezelf. Het gaat gepaard gaat met vallen en opstaan en er is niemand anders die het voor je kan doen.

Deze reis van je hoofd naar je hart is een pad wat ons allemaal te wachten staat, want deze nieuwe energie beïnvloedt ons allemaal. Hoe langer we wachten, hoe meer we leven in weerstand of strijd, hoe harder de energie je gaat wijzen op het innerlijke conflict.

Ook ik klim gestaag verder, soms mopperend, maar meestal met veel plezier. Want als je eenmaal vaak genoeg de ware gevoelens van je hart hebt ervaren, dan geniet je van de reis en laat je het einddoel los, want daar kom je dan vanzelf.

 

Wetenswaardigheden over energie (13 kosmische principes)2019-05-13T10:57:43+00:00

Wetenswaardigheden over de werking van energie

Deze informatie is een selectie van kennis over de werking van energie, het is slechts een topje van de ijsberg. Het aantal boeken is in de afgelopen tientallen jaren enorm toegenomen. De gehele ordening van het heelal wordt bepaald door kosmische wetten. De stand van de zon en de maan en alle sterren is met grote precisie jaren vooruit te berekenen. Diezelfde kosmische wetten bepalen ook ons leven. Onderstaand de 13 kosmische wetten toegelicht, het kan helpen als je deze een keer leest.

Dertien Universele Principes of Kosmische Wetten

Onderstaand de 13 Universele Principes, deze worden één voor één kort toegelicht. Deze principes spreken je wellicht niet allemaal aan, sommige roepen misschien zelfs weerstand bij je op. Je hoeft ze niet te geloven, maar als je graag meer invloed wilt op je leven, adviseer ik je wel ze zeker een keer te lezen.

Het Principe van Vergankelijkheid
Het Principe van Overeenstemming
Het Principe van Compensatie
Het Principe van Betrekkelijkheid Het Principe van Behoud van Energie
Het Principe van Oorzaak en Gevolg
Het Principe van Aantrekking
Het Principe van Ritmische Beweging
Het Principe van Handeling Het Principe van Karma
Het Principe van Omzetting van Energie
Het Principe van Geslacht
Het Principe van Polariteit

 

Het Principe van Vergankelijkheid

Als je geboren wordt, dan volgt na je leven altijd de dood. Daar is geen ontkomen aan. Het is als het bloempje dat in de lente opkomt, in de zomer bloeit en in de herfst afsterft, om plaats te maken voor de volgende generatie. Simpel gezegd wordt na het afsterven de bouwstoffen gevormd voor de nieuwe generatie. Elke fase heeft nut.

Alles heeft te maken met vergankelijkheid; relaties, gezinnen, succes, werk, en het leven zelf. De periode kan korter of langer zijn, maar alles is onderworpen aan deze wetmatigheid. Alles, echt alles is vergankelijk.

Wanneer je je hecht aan je leven, je relaties met anderen, de eeuwige jeugd, aanzien of aan bezittingen, dan strijdt je een bij voorbaat verloren strijd. Je accepteert wel dat een bos bloemen na een week begint te verwelken, maar vaak niet dat je zelf ook zult beginnen met verwelken en dood gaat. Zo zit het hele leven nu eenmaal in elkaar.

Dankzij het Principe van Vergankelijkheid sterft het oude, om plaats te mogen maken voor het nieuwe. De keerzijde van vergankelijkheid is de wedergeboorte. Alles verdwijnt maar komt ook weer terug. Dit Principe wordt daarom ook wel het “Principe van de Reïncarnatie” genoemd.

Het Principe van Behoud van Energie

Alles is energie en energie verdwijnt niet, maar is wel om te zetten naar andere vormen van energie. Alle energie draait in kringen rond. Onze gedachten, onze gevoelens, onze woorden en onze daden zijn ook vormen van energie. Wat we uitzenden komt weer terug, net als een boemerang. Vandaar het gezegde: “Wat je zaait, zul je oogsten”. Je bent de som van je gedachten, gevoelens, woorden en daden en creëert hiermee je werkelijkheid, nu of later.

Alle energie is trilling. De trillingen kunnen hoger en lager zijn. Hogere trillingen kunnen lagere trillingen absorberen, maar niet andersom. Je kan wel met een zaklamp een donkere ruimte verlichten, maar een zwartlichtlamp die het licht verdrijft kan niet bestaan. Je persoonlijke trilling trekt trillingen van gelijke hoogte aan (volgens het Principe van de Aantrekking). Eigenlijk is dit het ‘soort zoekt soort’-principe. Je eigen soort trilling of energie beïnvloedt je eigen leefomgeving. Je kunt trillingen verhogen en verlagen. Als liefde, tevredenheid en positiviteit regeert in ons leven, dan zal je gedrag van een hogere trilling zijn. Als negativiteit je leven beheerst, dan zendt je lagere trillingen uit.

Het Principe van Handeling

Je kunt in iemand zijn gezicht aardig zijn, maar tegelijk een tegengestelde gedachte denken. Je kunt van jezelf zeggen dat je vriendelijk bent, maar in je dagelijkse gedragingen in de auto of in de supermarkt kortaf zijn. Net doen alsof heeft dus weinig zin. Het juiste gedrag is het gedrag waar een liefdevolle intentie aan ten grondslag ligt. Hier op Aarde wordt je door de samenleving vaak afgerekend op het resultaat van je handelingen. Het Universum is alleen geïnteresseerd in je intenties van je gedrag ook al is het resultaat anders dan je had gewenst.

Alleen wanneer je intentie en je gedrag in dezelfde richting wijzen zal je in staat zijn om het gewenste effect te bewerkstelligen.

Het Principe Van Overeenstemming

Je lichaam bestaat uit cellen en in iedere cel is alle informatie opgeslagen van je totale lichaam. Het universum is een afspiegeling van het atoom en omgekeerd. Je kunt geen atoompje beroeren zonder invloed uit te oefenen op het gehele heelal. Alles is verbonden met elkaar en elk kleinste stofje draagt de eigenschappen van het totaal in zich. Bewustzijn is energie en energie is bewustzijn. Bewustzijn is de lijm van het gehele universum. Een uitgezonden gedachte dendert door het hele Universum en beïnvloedt alles.

Het Principe van Oorzaak en Gevolg

Het Principe van Oorzaak en Gevolg zegt dat elke oorzaak een gevolg heeft, en elk gevolg een oorzaak. Dit is een fundamentele Wet achter alles wat in het gehele Universum plaats vindt. Toeval bestaat daarbij niet. Toeval is niets anders dan onbegrepen dynamiek. Deze dynamiek wordt onder andere veroorzaakt door de algemene Wet van Oorzaak en Gevolg.

Het Principe van Karma

Het Principe van Karma is een afgeleide van de meer algemene Wet van Oorzaak en Gevolg. Het Principe van Karma heeft betrekking op je vrijheid om te kiezen. Het gaat dus over je vrije wil. Jouw vrije wil blijft te allen tijde jouw eigen verantwoordelijkheid. Jouw verantwoordelijkheid wordt geregeld in dit Principe. Wat je anderen aandoet mag je, in dit leven of in latere levens, zelf ervaren. Want ervaring is de beste leermeester. Niets overkomt je voor niets en alles wat je overkomt heeft een reden. De reden van wat je overkomt kan zijn: je huidige gedrag, karma uit vorige levens en voor de gevorderden onder ons zonder karma, inwijdingsproeven voor je spirituele groei. Als je bewustzijn op een laag pitje staat, dan kun je makkelijk vanuit je emoties reageren met jaloezie, wraak, egoïsme of machtsmisbruik. Bij een hoger soort bewustzijn zal Liefde en Vergeving hoger scoren.

In velen levens heb je veel veroorzaakt bij anderen, soms ten goede, soms ten kwade. En de positieve of negatieve ervaringen die anderen hebben opgedaan door je gedrag, dat kun je dan later zelf ook ervaren. Zodat je de kans krijgt om van de effecten van je gedrag bewust te worden. Dat is nooit als straf bedoeld, maar als een kans om te leren. Het wordt pas onaangenaam als je je tegen zo’n aangeboden kans verzet. Dat heet “karma”.

Het is belangrijk om je van deze menselijke variant van het Principe van Oorzaak en Gevolg bewust te worden. De oorzaak kan in vorige levens opgebouwd zijn, om het gevolg in dit leven te presenteren.

Ingelost karma komt niet meer terug. Onbegrepen karma blijft ons achtervolgen, en ook steeds minder subtiel, steeds duidelijker. En iets dat je overkomt is dus ook nooit toeval, want toeval bestaat immers niet. En er niets van leren betekent je eigen verantwoordelijkheid ontkennen, maar de lessen gaan versterkt door.

Het Principe van Karma helpt je ook de relaties met anderen beter te begrijpen, mensen die je aantrekkelijk vindt, maar ook mensen aan wie je een hekel hebt. Met al deze mensen heb je een gevoelsmatige relatie. Mensen aan wie je een hekel hebt zijn een spiegel voor je, zij laten je zien waar je zelf in kunt verbeteren. Met al deze mensen heb je in vorige levens karma opgebouwd. En in dit leven ontmoet je ze, diegene waarmee je het grootste karma hebt opgebouwd. Er zijn daarnaast ook mensen die je niet raken, waarmee je géén gevoelens deelt. Dit zijn mensen waar je geen karma mee te vereffenen hebt.


Het Principe van Compensatie

“Er is meer dan genoeg om alle noden op de wereld te lenigen, maar er is waarschijnlijk te weinig voor alle hebzucht.” (Mahatma Gandhi, 1869-1948).

Als je schenkt aan anderen, zal je beloning tienvoudig zijn. Maar weet dat je intenties om te geven van groot belang zijn. Geef je om terug te ontvangen of geef je uit liefde. Je kunt aandacht geven, een luistert oor zijn of een praktisch advies geven. Je beloning kan in dit leven of duizend levens verder tot je komen. Je beloning kan materieel zijn en/of spiritueel. Rijkdom en spiritualiteit gaan in deze maatschappij niet altijd samen, er bestaan veel oordelen over hoe je zou moeten leven en geven. Boeddha zou, als hij nu geleefd had, misschien in een prachtige auto gereden hebben. Maar als hij hem in de prak zou rijden, zou hij welgemoed verder zijn gaan lopen. Je mag genieten van allerlei verworvenheden en tegelijk spiritueel zijn. Geef met je hart en laat de maatschappelijke dogma’s van schaarste varen, zodat je het niet gênant vindt je eigen beloning te innen.

Het Principe van Aantrekking

Dit Principe van Aantrekking zegt dat je datgene aantrekt waar je voor staat. Dat betreft dingen, omstandigheden en mensen. Dit heeft te maken met de hoogte van de trilling die je vertegenwoordigt. Lage trillingen trekken lage trillingen aan en hoge trillingen trekken hoge trillingen aan. Soort zoekt soort.

Dat wat je buiten jezelf waarneemt vormt feitelijk de spiegel van je binnenkant, je innerlijke zelf. Je trekt alles naar jezelf toe. Jouw energetisch veld vormt een magneet dat het gelijksoortige aantrekt.

Dit Principe, en dat geldt in meerdere of mindere mate voor alle Principes, geeft je de kans om je innerlijk te leren kennen. Dat kan soms frustrerend zijn, omdat je gebeurtenissen meemaakt, waarvan je dacht dat je dat station al gepasseerd was. Je bewustzijn wordt dan even met beide benen op de grond gezet.

Innerlijke gedachten en emoties bepalen je energetische uitstraling, en dat bepaalt wat je aantrekt en wat je juist afstoot. Sommige mensen leren hun innerlijk kennen door meditatie, wat de innerlijke weg wordt genoemd. Wanneer je echter naar je omgeving kijkt dan kun je ook je innerlijk zonder meditatie bloot leggen. Met name die mensen aan wie je een hekel hebt kunnen je leren wat je eigen zwakheden zijn, wanneer je je ervoor durft open te stellen. Kijk naar je omgeving en leer jezelf kennen.

Het geweldige van dit Principe van Aantrekking is dat je deze wet ook kunt gebruiken om je realiteit te veranderen met behulp van je intentiekracht. Je verandert je  omgeving en je omstandigheden door je wensen duidelijk te maken. Je veroorzaakt zelf je eigen omgeving en omstandigheden door je eigen gedachten, bewust en onbewust.

Het Principe van Omzetting van Energie

Dit Principe geeft je de mogelijkheid je Vrije Wil beter te benutten. Dit Principe helpt je om je dagelijkse problemen te beïnvloeden en je omstandigheden te verbeteren. Dit Principe werkt met intentiekracht en vereist concentratie. Weten we nog dat hogere trillingen lagere absorberen en oplossen?

Je begint met jezelf te vergeven, over vroegere misstappen, negatieve gevoelens en vergissingen. Daarna vergeef je anderen voor hun misstappen. De zuiverheid van je intentie en de kracht van je wil bepaalt de effectiviteit van deze daad.

Het Principe van Betrekkelijkheid

Zolang je steeds terugkeert naar de aarde, wordt je getoetst, met behulp van problemen en/of inwijdingsproeven. Deze proeven zijn er om te zien of de scholing die aan deze wedergeboorte vooraf ging, door jou op Aarde in de praktijk wordt gebracht. Deze proeven kun je ondergaan met zelfmedelijden. Je vindt jezelf slachtoffer van de omstandigheden en je vergelijkt jezelf met anderen die er beter vanaf lijken te komen. Je kunt ook reageren dat er wat te leren valt en dat deze test daarom aan je wordt voorgelegd. Een niet geleerde les komt tienvoudig terug, tot hij begrepen is. Alle lessen die je meemaakt zijn kansen op een hoger bewustzijn, een hoger trillingsgetal.

Het Principe van Polariteit

Polariteiten zijn: warm-koud, zwart-wit, liefde-haat, hoog-laag, enz. Dit zijn twee uitersten van één soort energie, de laagste en de hoogste trilling. Deze uitersten komen in deze dimensie voor op drie gebieden namelijk het fysieke gebied, het mentale gebied en op het spirituele gebied.

Dit is vergelijkbaar met je emoties, je denken en je hartgevoel. Veranderingen kunnen ontstaan als je de knop van het ene uiterste verschuift naar het andere tegenovergestelde uiterste, binnen zo’n polariteit. Maar van het ene uiterste naar het andere gaan, is niet altijd de juiste weg. Vaak is de middenweg de juiste weg. Aan jou de keuze. Ieder mens heeft mannelijke en vrouwelijke elementen in zich. Bij deze polariteit dien je de balans te vinden. Maar bij de polariteit tussen liefde en angst zoeken we uiteraard niet de balans tussen deze twee.

Het Principe van Ritmische Beweging

Alles in het leven komt, blijft even en verdwijnt weer. Net als de zon. Adem in, hou even vast, adem uit. Alles is onderhevig aan dit ritme. Geboorte, leven, dood. Na regen komt zonneschijn, maar dan geldt ook dat na zonneschijn regen komt. In-uit, op-neer, eb-vloed, leven-dood, dag-nacht. Als we niet van de nacht houden, weet dan dat de dag er aan komt. Laat je niet uit het veld slaan door deze cyclische gebeurtenissen.

Voor en na ieder hoogtepunt staat een dieptepunt geprogrammeerd. Ken de ritmes maar blijf evenwichtig en gecenterd, want na eb, komt vloed, komt eb, komt vloed, enzovoorts. De slinger van de klok gaat van links naar rechts, naar links naar rechts. Je kan aan dit Principe ontkomen door er boven uit te stijgen, mentaal en emotioneel. Om dit Principe te overstijgen dien je je emotioneel te leren onthechten. Wat eigenlijk betekent dat je de middenweg kiest, zonder waardeoordelen naar een situatie kunt kijken.

Het Principe van Geslacht

Dit Principe slaat niet op het verschil tussen mannen en vrouwen. Dit Principe gaat over de vrouwelijke en mannelijke kant in ieder van ons. Dit Principe gaat over Yin en Yang. Deze complementaire functies zijn te vinden op het fysieke, mentale en het spirituele vlak. Deze functies vullen elkaar aan, en hebben elkaar nodig voor een optimaal resultaat. Het balanceren van yin en yang is nodig om je dromen te dromen en ze tot werkelijkheid te brengen. Je evenwicht tussen je mannelijke en vrouwelijke eigenschappen in gedachten, emoties, woord en daad zijn een noodzakelijke voorwaarde voor groei.

Wat is numerologie?2018-11-22T15:00:44+00:00

Numerologie is de leer der getallen. Het stelt dat het getal een trilling heeft en dat deze trilling zich op een bepaalde manier kan uitwerken. Ze geven informatie over hoe iemand zijn basiskarakter is, waar mogelijkheden liggen en op welke aspecten inzicht nodig is. Iemand krijgt bij de geboorte een aantal getallen mee, deze komen voort uit de geboortedatum en de naam. Deze getallen worden in een pentagram gezet, dit is een symbool wat het lichaam voorstelt. De plek waar de getallen staan geeft inzicht in iemand zijn energiedoorstroming. Hoe iemand iets ervaart, wat voor talenten iemand heeft en welke lichamelijke klachten er kunnen zijn.

 

Hoe werkt het onderbewuste?2019-05-09T09:16:15+00:00
  1. Wat is het onderbewuste?

Het onderbewuste is een mechanisme wat onderdeel uitmaakt van je geest. Je hebt een bewuste geest, jouw rationele verstand. Je hebt je onderbewuste geest, daar waar jij geen zicht op hebt, maar wat zich wel in jou begeeft.

Je kunt je het onderbewuste voorstellen als een soort supercomputer, met de functie te zorgen voor je overleving en veiligheid. Zij regelt al jouw lichaamsfuncties, je temperatuur, bloeddruk, ademhaling en het kloppen van je hart. Gelukkig hoef je je niet bezig te houden met het ritme van je hart of regelen van je ademhaling, het gaat allemaal vanzelf.

Zij filtert een overdaad aan indrukken die door jouw bewuste rationele verstand onmogelijk verwerkt kunnen worden. Elke seconde ontvang je rond de 11 miljoen indrukken in de vorm van geluiden, beelden en gevoelens. Dat is een ongekende hoeveelheid informatie, jouw bewuste geest heeft niet de opslagcapaciteit voor zoveel informatie. Het onderbewuste filtert deze informatie en geeft ongeveer 40 indrukken per seconde door aan de bewuste geest. Al de overige informatie, zeker 75% van alles wat je qua indrukken ontvangt, wordt in je onderbewuste opgeslagen. Het onderbewuste heeft een gigantische opslagcapaciteit. Ondanks dat wij zelden nadenken over ons onderbewuste, is haar invloed op ons alledaagse leven heel groot.

Zij slaat al onze herinneringen op en onderdrukt tegelijk alle herinneringen met onopgeloste negatieve emoties. Trauma`s, angsten en onzekerheden liggen opgeslagen tot er een moment komt dat het veilig is deze te doorleven of in sommige gevallen nog dieper te onderdrukken.

Je onderbewuste blijft deze (onderdrukte) herinneringen, gedachten of emoties als een automatisch programma afdraaien. Wat ze daarbij doet is vergelijkbare situaties opzoeken en herhalen, net zolang tot je je er bewust van geworden bent en je ze verandert in iets beters.

Goede voornemens, wilskracht of doorzettingsvermogen zijn daarom vaak maar kort behulpzaam. Uiteindelijk vindt het onderbewuste een situatie waar het een opgeslagen emotie in kan uitwerken. Als je blijvende verandering wilt, dien je je wilskracht te combineren met het maken van een nieuw positief programma.

 

  1. Waarom is het belangrijk te gaan werken met het onderbewuste?

Jouw gedrag, gedachten en emotionele reacties op bepaalde situaties zijn voor 75% tot 95% routinematig. Dit betekent dat je onderbewuste bij een situatie die het herkent, direct reageert met een eerder afgespeelde routine.

Je loopt een overleg in en ziet een bepaalde collega, je voelt direct frustratie. Als je man zijn schoenen niet opruimt, wordt je boos. Je ziet een mensenmassa en ervaart tegelijk angst. Je kijkt in de spiegel en voelt ontevredenheid. Deze reactie is zo snel, dat je niet eens in staat bent in te grijpen. Je wordt geleefd door je routines, gewoonten en emotionele reacties. Jouw onderbewuste heeft symbolen, betekenissen en gevoelens gekoppeld aan situaties.

Jouw bewuste denken zal zich afvragen waarom je elke keer boos wordt zonder goede reden, in dit geval heeft jouw onderbewuste boosheid of frustratie gekoppeld aan verschillende situaties. Elke keer als er zich een soortgelijke situatie voordoet, wordt je boos, want deze routine heeft je onderbewuste opgeslagen.

De oorzaak van deze boosheid ligt in het onderbewuste, dus als je deze wilt oplossen, is het belangrijk te gaan werken met het onderbewuste deel van jouw geest.

Er kunnen allerlei oorzaken zijn waarom je boosheid in je onderbewuste hebt opgeslagen. Een patroon wat je in je jeugd van één van je ouders hebt overgenomen of een onderdrukte boosheid richting een persoon of situatie. Het kan ook zijn dat je overtuigingen hebt dat boosheid een negatieve emotie is en dus niet geuit mag worden, dit soort overtuigingen zorgt ervoor dat boosheid wordt onderdrukt.

 

  1. Het onderbewuste slaat routines op

Het onderbewuste is tijdloos, dit betekent dat bekeken vanuit het onderbewuste alles NU plaats vindt. Daarom is een traumatische jeugdervaring zelfs nu nog aan het doorwerken in je leven. Het maakt niet uit hoe lang geleden iets heeft plaatsgevonden, als je onderbewuste een soortgelijke situatie tegenkomt speelt het een herhaling van een oude herinnering af.

Het onderbewuste slaat alles op wat wordt herhaalt of wat een sterke emotionele indruk maakt. Dat is heel handig, want je fietst zonder nadenken, bestuurt een auto gedachteloos, beweegt je vingers over een toetsenbord, je doet het gewoon. Als je iets vaak genoeg herhaalt, wordt het vanzelf een routine, het scheelt een hoop tijd en gedoe.

Ook jouw gedachten en emoties die vaak zijn herhaalt, worden opgeslagen. Ze worden gekoppeld aan elkaar, in categorie bij elkaar geplaatst en gelinkt aan symbolen. Een boot ongeluk, koppelt angst aan water. Maar zelfs de aanblik van een haven of een witte mast, kan direct gevoelens van angst opwekken.

Je beseft je niet altijd hoe vaak je een gedachte herhaalt; ik ben niet goed in presenteren, ik hou niet van kaas, ik kom snel aan, ik word elke keer afgewezen. Negatieve emoties werken niet anders, we beleven keer op keer dezelfde onzekerheid, minderwaardigheid of irritatie.

Sommige mensen hebben er een gewoonte van gemaakt om negatief te praten, over een ziek lichaam, over de maatschappij, over anderen of zichzelf. Uiteindelijk worden al deze negatieve herhalingen, programma`s. Het wordt dan uiteindelijk erg lastig los te komen van een vastgeroest negatief patroon. Het programma zal vanuit het onderbewuste doorbroken moeten worden en vervangen door een nieuwe routine.

Een langdurig vastgeroest programma is lastig te doorbreken, het is hetzelfde als stoppen met leren fietsen. Als je eenmaal kan fietsen, dan is afleren bijna geen optie meer. Je kunt wel een brommer gaan rijden en de fiets voortaan laten staan. Om een negatief programma te doorbreken, is het noodzakelijk via het onderbewuste de oorzaken van dit programma op te ruimen. Zoals overtuigingen die dit programma in stand houden. Tegelijk kun jij overstappen op een andere overtuiging, als deze nieuwe overtuiging is ingeprent dan zal het oude op de achtergrond verdwijnen.

 

  1. Het onderbewuste spiegelt

Jouw onderbewuste is niet bewust, maar zij spiegelt. Dit betekent dat je in je blikveld en alles wat zich daar afspeelt, je eigen onderbewuste weerspiegelt ziet.

Als je angstig onderbewuste  hebt, zie je in je leven onveilige situaties, doemscenario`s en vervelende uitkomsten. Terwijl iemand anders hetzelfde ziet, maar er geen onveiligheid in ziet.

Zwangere vrouwen zien overal kinderwagens en een man die een nieuwe auto zoekt, ziet overal Audi`s rijden. Iemand die gefrustreerd is over alle slechte chauffeurs op de weg, wordt constant voor de voeten gereden.

Iedereen spiegelt zijn eigen onderbewuste. Het is je eigen innerlijke minderwaardigheid die je afreageert op je partner. Het is je eigen onzekerheid, die je in je collega ziet.

Dit is confronterend, maar het bied ook kansen, het betekent namelijk dat je invloed kunt gaan uitoefenen op je leven. Je bent niet overgeleverd aan het leven als een willoos slachtoffer. Uiteraard zijn er in je leven ups en downs, verlies van dierbaren of andere externe factoren. Maar de wijze hoe je hiermee omgaat, hoe flexibel je bent, bepaald grotendeels hoe langdurig of vervelend de effecten zijn.

 

Wat spiegel jij?

Je hebt slecht geslapen en bent met een ochtendhumeur opgestaan. Je leest je email in de trein en leest een mail van je collega. Je hebt nog geen zin gelezen of je bent geïrriteerd een bericht terug aan het mailen, je bent er namelijk van overtuigt dat deze collega jou iets in de schoenen schuift. Aangekomen op het werk reageert je collega volledig verbaast. Je leest de mail nog eens opnieuw en beseft je dat je een verkeerde conclusie hebt getrokken.

Jouw irritatie, spiegelt zich naar buiten, je zoekt onbewust een uitlaatklep voor deze emotie en vindt deze in een collega. Je kleurt een situatie in met de gedachten en emoties die je vanuit je onderbewuste toevoegt aan de situatie. Deze gedachte of emotie is van jou en heeft niets te maken met een externe factor (zoals deze collega).

Als je wilt weten wat je spiegelt, noteer dan welke emoties of gedachten je ervaart als reactie op omgevingsfactoren. Wat speelt er zich in jezelf af?

Voel je afgunst als een collega een opdracht krijgt? Voel je angst als er een man in de tram stapt? Voel je je een klein kind, als je moeder haar onvrede over iets uit?

Koppel de externe situatie los van je innerlijke reactie, wat je opschrijft is wat het met jou van binnen doet. De onderliggende overtuiging (ik ben niet goed genoeg) of onderdrukte emotie (minderwaardigheid) gaan we via regressies uit het onderbewuste opruimen.

 

  1. Het onderbewuste heeft geen oordeel

Een computer heeft geen mening over wat jij opzoekt op internet, het voert slechts jouw opdracht uit. Allerlei programma`s zorgen ervoor dat als je vaak dezelfde websites bezoekt, deze gelijk boven komen als je iets soortgelijks zoekt.

Je onderbewuste werkt hetzelfde, of jij jezelf mooi en positief vindt of jezelf lelijk en stom, het onderbewuste vindt er niets van. Je hoeft dus geen logica van het onderbewuste te verwachten, je hoeft ook niet te verwachten dat het iets wat slecht voor je is niet opslaat. Het vervelende is dat je juist geneigd bent negatieve dingen te herhalen, het onderbewuste maakt geen onderscheid tussen een negatieve of positieve herhaling.

Er zijn mensen die overal het positieve in zien, het glas is altijd halfvol. Ze staan zonder slecht humeur op en fluiten gedurende de dag. Deze mensen hebben niet toevallig meer geluk in het leven, ze zijn positief geprogrammeerd. Ze gaan er vanuit dat alles goed komt en deze instelling is simpelweg een programma.

Er zijn ook mensen die zuchtend opstaan, balen van wat ze in de spiegel zien, gefrustreerd naar hun werk gaan, klagen over het weer en bekijken met angst het journaal.

Hoe positief ben jij geprogrammeerd? Welke negatieve programma`s wil je graag omzetten naar positieve programma`s?

 

  1. Het onderbewuste zorgt voor jouw veiligheid

Iets wat het onderbewuste kent en heeft opgeslagen is per definitie veilig, ze vervalt graag in herhaling. Iets wat het onderbewuste niet kent, is per definitie onveilig. Stel je voor dat je van jezelf vindt dat je te dik bent en ontevreden bent over jezelf. Dan is jouw onderbewuste gevuld met overtuigingen waarmee je je zelfbeeld verlaagd. Jouw onderbewuste heeft geen oordeel over de inhoud van deze overtuigingen, ze zijn simpelweg zo vaak herhaald, dat het onderbewuste het je makkelijk heeft gemaakt en er een routine van heeft gemaakt.

Als jij hebt besloten om af te vallen, omdat je je beter wilt voelen over jezelf, dat staat je een onplezierige verassing te wachten. Je kunt namelijk op wilskracht kilo`s afvallen, maar wilskracht is moeilijk vol te houden. En jouw onderbewuste heeft allerlei overtuigingen dat je dik bent en niet mooi genoeg. Zodra jouw aandacht verslapt, stapt je onderbewuste terug op een veilig programma, met vele extra kilo`s tot gevolg.

Het is bekend dat mensen die obesitas hebben, die deelnamen aan programma`s om heel veel af te vallen, daarna wel gezonder waren en een slanker lichaam hadden. Ze voelden zich alleen nog steeds ongelukkig.

De onderbewuste overtuigingen waarmee je je zelfbeeld verlaagt en jezelf kleineert moeten eerst losgelaten worden, voordat blijvende nieuwe resultaten in je onderbewuste opgeslagen kunnen worden.

 

  1. Het onderbewuste moet het kunnen geloven, om te kunnen aannemen.

Jouw onderbewuste is gevuld met emoties, herinneringen, trauma`s en overtuigingen die daar al heel lang zitten. Als je al vanaf jonge leeftijd onzeker bent en je wilt nu meer zelfvertrouwen, dan gaat je onderbewuste dit niet zomaar aannemen.

De overtuigingen die nu door je onderbewuste worden afgespeeld, die gelooft het. Je onderbewuste houdt niet van onzekerheid en een nieuwe overtuiging is bij voorbaat onzeker. Het onderbewuste zal daarom niet zomaar een vastgeroest programma loslaten. Het zal op het moment dat je verslapt, terugvallen op een bekende situatie.

Je gaat uiteindelijk leren jezelf positief te programmeren, een nieuwe overtuiging die je onderbewuste kan aanvaarden. In de tussentijd gaan we in regressies de overtuigingen loslaten die jou tegenhouden te komen waar je wilt.

Besef je goed, het onderbewuste is hardnekkig, dus geduld en tijd is absoluut noodzakelijk. Maar als jouw onderbewuste zich veilig voelt met het nieuwe programma, dan zit het er ook definitief in.

 

  1. Het onderbewuste als raadgever

Het onderbewuste spreekt de taal van symbolen, gevoel, ingevingen en intuïtie. Om te kunnen communiceren met het onderbewuste is een rustig brein nodig. Dat gaat tijd kosten, ook het kunnen werken met het onderbewuste dient een routine te worden. Dus alleen door oefening en herhaling kun je leren werken met het onderbewuste.

Juist in momenten dat we niet nadenken, herinneren we ons waar we iets hebben neergelegd (ingeving). Een geniaal idee komt binnen tijdens het hardlopen. Je droomt over het bellen van je zus, het blijkt later inderdaad niet goed met haar te gaan. Je voelt dat je die baan beter niet aan kunt nemen. Deze informatie komt vanuit het onderbewuste en komt vooral binnen in momenten van ontvankelijkheid.

Tijdens de regressies gaan we gebruik maken van visualisatietechnieken om blokkades uit het onderbewuste op te ruimen. Het onderbewuste reageert heel goed op symbolen, door je iets voor te stellen (visualiseren) zal het onderbewuste hier direct op reageren. Hoe vaker je het onderbewuste traint om door middel van visualisaties energie los te laten, hoe makkelijker het gaat.

Hoe meer ruimte er in jouw onderbewuste gaat ontstaan, hoe rustiger je brein. En een rustig brein is nodig om toegang te krijgen tot de ingevingen vanuit het onderbewuste. Je kunt dan keuzes gaan maken vanuit een vorm van weten en minder met het rationele denken, waar twijfel vaak de boventoon voert.

Jij kunt zelf ook gaan oefenen met visualiseren, hoe vaker je een bepaald beeld opwekt en hierbij een positief gevoel ervaart, hoe steviger het onderbewuste dit gaat inprenten. Het kan van alles zijn, een beeld van je nieuwe huis of auto, een wit zandstrand of een perfecte sportprestatie. Een gevormd beeld in je hoofd, wekt direct een bijbehorend gevoel op. Je kunt niet denken aan een vakantie in Thailand en niet direct geluk of verwondering voelen.

Tijdens onze sessie ga je leren visualisaties in te zetten om te gaan loslaten en anderzijds andere dingen aan te trekken.

 

  1. Inzicht krijgen in je overtuigingen

Een overtuiging is iets wat je gelooft en hebt ingeprent in je onderbewuste. Als iets maar vaak genoeg is herhaald, wordt het uiteindelijk een overtuiging. Omdat het onderbewuste geen onderscheid maakt tussen een positieve of negatieve herhaling, programmeer je jezelf met gedachten die jouw onderbewuste vervolgens voor waar aanneemt. Een vastgeroeste gedachte, die zich heeft genesteld in je onderbewuste wil vervolgens koste wat kost bevestigd of opgelost worden.

We hebben allemaal onze eigen vastgeroeste ideeën, het is vooral lastig als je het niet langer eens bent met je eigen overtuigingen.

De meest lastige overtuigingen hebben vaak te maken met de mening en invloed vanuit je omgeving. Onze innerlijke behoefte om geaccepteerd te worden en in harmonie met anderen te leven, is zo`n overheersende en primaire behoefte, dat je geneigd bent alles te doen om dit in stand te houden. Bijna iedereen die een belangrijk besluit wil nemen, denkt na over wat anderen ervan zouden vinden.

Veel overtuigingen heb je overgenomen van anderen, bijvoorbeeld vanuit het collectief van je familie, religie of land. Het zijn vaak overtuigingen die generatie op generatie worden doorgegeven, tot het zo verweven is met het collectief dat het cultuur is geworden. Het zijn overtuigingen, je denkt dat het zo hoort, je denkt dat het beter is als het zo gaat. Maar is dat wel zo? Of houdt je op deze manier individueel en collectief situaties en gedrag in stand, die wellicht beter zouden kunnen?

Ook op het gebied van je overtuigingen kun je kijken of de balans nog acceptabel is. Leef je teveel naar de maatstaven van anderen? Heb je overtuigingen waardoor je jezelf onderschat of minder waardevol maakt? Het zijn dilemma`s waar je alleen zelf antwoord op kan geven.

De allerbelangrijkste stap is inzien en uitzoeken welke overtuigingen je leven beïnvloeden.

 

Hoe krijg ik inzicht in mijn overtuigingen?

Je kunt ze vinden in de gebieden waar de sterkste emotionele lading ligt. Je ervaart vaak een emotie zoals frustratie, afwijzing of onzekerheid op het moment dat je in een overtuiging schiet. Het onderbewuste koppelt namelijk een emotie aan een gedachte. Je bent je meestal sneller bewust van een emotie, toch zit hier bijna altijd een overtuiging aan gekoppeld.

Als je het lastig vindt je eigen overtuigingen helder te krijgen, kun je ook letten op de oordelen die je over anderen hebt. Als je een oordeelt vormt over iemand anders, kan dat alleen maar als jij hier zelf een overtuiging over hebt.

Bekijk dit zonder oordeel richting jezelf. Heb je een oordeel over iemand of iets anders, keer dan naar binnen en voel welke overtuiging je zelf bij je draagt.

Wat is het verschil tussen de geest, ziel en lichaam?2018-11-07T14:46:55+00:00

De ziel is het onsterfelijke deel van ons zijn. Als het lichaam sterft neemt de ziel alle ervaringen met zich mee. De ziel is het aspect wat zijn bewustzijn wil verruimen door middel van ervaringen. Zij doet deze ervaring op in een menselijk lichaam. De ziel heeft een bepaalde ervaring of doel voor ogen in het leven wat ze kiest. Daarom hoort de ziel de levensrichting te bepalen, zodat ze de ervaring kan opdoen die ze wenst, inzicht kan krijgen of haar levenslessen kan leren. De ziel communiceert via het innerlijke weten en voelen, zij communiceert via het hartchakra.

Omdat wij in onze wereld gericht zijn op het rationele (de geest), kan de ziel ons niet goed bereiken. Er is ons aangeleerd al vroeg doelen te stellen, te bepalen waar je heen wilt en hoe je dit moet doen. We leren vooral veel en logisch na te denken. Het ego is een onderdeel van de geest, het ego kiest graag het veilige pad. In de geest slaan wij onze overtuigingen op, meegekregen vanuit onze familie, geloofsovertuiging en de maatschappij. Ons rationele verstand is een uitstekend middel om weloverwogen keuzes te maken, zij kan alleen niet de richting bepalen. Deze taak behoort de ziel toe, of zij jou kan bereiken is volledig afhankelijk van het feit of je je rationele verstand in stilte kunt brengen.

Het lichaam heeft een signaalfunctie, zij geeft constant signalen of je op de goede weg bent. Als je angst, ziekte of ongemak ervaart, dan probeert zij je iets duidelijk te maken.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.