Wat is het onderbewuste?

Het onderbewuste is een mechanisme dat onderdeel uitmaakt van je geest. Je hebt een bewuste geest, jouw rationele verstand. De onderbewuste geest bevindt zich ook in jou. Het zijn patronen, gedachten en emoties waar jij geen zicht op hebt.

Je kunt je het onderbewuste voorstellen als een soort supercomputer. Het heeft de functie te zorgen voor je overleving en veiligheid. Het regelt al jouw lichaamsfuncties, je temperatuur, bloeddruk, ademhaling en het kloppen van je hart. Gelukkig hoef je je niet bezig te houden met het ritme van je hart of het regelen van je ademhaling. Het gaat allemaal vanzelf.

Een filter voor indrukken

Het onderbewuste filtert een overdaad aan indrukken die door jouw bewuste rationele verstand onmogelijk verwerkt kunnen worden. Elke seconde ontvang je rond de 11 miljoen indrukken in de vorm van geluiden, beelden en gevoelens. Dat is een ongekende hoeveelheid informatie, jouw bewuste geest heeft niet de opslagcapaciteit voor zoveel informatie.

Het onderbewuste filtert deze informatie en geeft ongeveer 10 tot 25% van deze indrukken door aan je bewuste geest. Al de overige informatie, wordt in je onderbewuste opgeslagen. Het onderbewuste heeft een gigantische opslagcapaciteit. Ondanks dat wij zelden nadenken over ons onderbewuste, is de invloed daarvan op ons alledaagse leven heel groot.

 

Het onderdrukken van negatieve emoties

Het onderbewuste slaat al onze herinneringen op en onderdrukt tegelijk alle herinneringen met onopgeloste negatieve emoties. Trauma`s, angsten en onzekerheden liggen opgeslagen. Ze komen boven zodra het veilig is deze te verwerken of in sommige gevallen juist dieper te onderdrukken.

Het onderbewuste blijft deze (onderdrukte) herinneringen, gedachten of emoties als een automatisch programma afdraaien. Wat ze daarbij doet is vergelijkbare situaties opzoeken en herhalen. Net zolang tot je je er bewust van wordt en je ze loslaat.

 

Een goed voornemen is niet genoeg

Een definitieve verandering is niet alleen te bereiken met een goed voornemen, wilskracht of doorzettingsvermogen. Als er iets ligt opgeslagen in het onderbewuste vindt het uiteindelijk een situatie waarin het deze herinnering kan uitwerken. Wil je  blijvend verandering? Combineer dan je wilskracht met nieuwe positieve programma`s. En niet vergeten, hou dit vol.

Jouw gedrag, gedachten en emotionele reacties op bepaalde situaties zijn voor 75% tot 95% routinematig. Dit betekent dat je onderbewuste bij een situatie die het herkent, direct reageert met een eerder afgespeelde routine.

 

De gedachten komt tegelijk met de emotie

Je loopt een overleg in en ziet een bepaalde collega, je voelt direct frustratie. Als je partner zijn schoenen niet opruimt, wordt je boos. Je ziet een mensenmassa en ervaart meteen angst. Je kijkt in de spiegel en voelt ontevredenheid. Deze reactie is zo snel, dat je niet eens in staat bent in te grijpen. Je wordt geleefd door je routines, gewoonten en emotionele reacties. Jouw onderbewuste koppelt beelden, symbolen  en gevoelens aan situaties.

Waarom wordt je boos zonder goede reden? Jouw onderbewuste heeft boosheid gekoppeld aan verschillende situaties. Elke keer als er zich een soortgelijke situatie voordoet, wordt je boos. Deze routine heeft je onderbewuste opgeslagen. De oorzaak van deze boosheid ligt in het onderbewuste. Je kunt deze alleen loslaten vanuit het onderbewuste deel van je geest.

Patronen van je ouders overnemen

Er kunnen allerlei oorzaken zijn waarom je boosheid in je onderbewuste hebt opgeslagen. Een patroon wat je in je jeugd van één van je ouders hebt overgenomen. Een onderdrukte boosheid richting een persoon of situatie. Het kan ook zijn dat je overtuigingen hebt dat boosheid een negatieve emotie is en dus niet geuit mag worden. Dit soort overtuigingen zorgt ervoor dat de boosheid wordt onderdrukt.

 

Alles is nu

Het onderbewuste is tijdloos, dit betekent dat bekeken vanuit het onderbewuste alles NU plaats vindt. Daarom is een eventuele traumatische jeugdervaring juist nu nog aan het doorwerken in je leven. Het maakt niet uit hoe lang geleden iets heeft plaatsgevonden. Als je onderbewuste een soortgelijke situatie tegen komt speelt het een herhaling van een oude herinnering af.  En huppakee je ervaart de emotie die je in je jeugd ervaren hebt.

 

Herhaling om je te helpen

Het onderbewuste slaat alles op wat wordt herhaald of wat een sterke emotionele indruk maakt. Dat is heel handig, want je fietst zonder nadenken en bestuurt een auto gedachteloos. je vingers bewegen automatisch over je toetsenbord, je doet het gewoon. Als je iets vaak genoeg herhaalt, wordt het vanzelf een routine. Dit is bijzonder handen want het scheelt een hoop tijd en gedoe.

 

Emoties die gewoontes worden

Gedachten en emoties die vaak zijn herhaald worden opgeslagen en ze worden gekoppeld aan elkaar. Allerlei symbolen en beelden worden gekoppeld aan de situatie. Stel je voor je hebt een vervelend boot ongeluk gehad, dit heeft je angstig gemaakt voor boten en water. Maar zelfs de aanblik van een haven of een witte mast, kan direct gevoelens van angst opwekken. Zelfs de geur van de zee kan dezelfde angst opwekken.

 

Val jij in herhaling?

Je beseft je meestal niet hoe vaak je een gedachte herhaalt. Presenteren vind ik vreselijk, mijn maag draait om van kaas en zwaarlijvigheid zit in de familie. Negatieve emoties werken niet anders want je beleeft keer op keer dezelfde onzekerheid, minderwaardigheid of irritatie.

 

Maak geen gewoonte van negatief praten

Sommige mensen hebben er een gewoonte van gemaakt om negatief te praten. We herhalen keer op keer hoe moe we zijn of de hoeveelheid aan lichamelijke klachten. Frustratie over de maatschappij of de politiek komt elke verjaardag voorbij. En niet te vergeten het ongewenste gedrag van anderen. Uiteindelijk worden al deze negatieve herhalingen programma`s. Het wordt dan uiteindelijk erg lastig los te komen van een vastgeroest negatief patroon. Het programma zal vanuit het onderbewuste doorbroken moeten worden en vervangen door een nieuwe routine.

Een bekend programma is lastig te doorbreken. Het is hetzelfde als stoppen met leren fietsen. Als je eenmaal kan fietsen dan is afleren bijna onmogelijk. Maar je kunt wel brommer gaan rijden en de fiets voortaan laten staan. Om een negatief programma te doorbreken is het noodzakelijk de oorzaken van dit programma op te ruimen.

Zodra de onderliggende oorzaak van deze oude overtuiging is losgelaten, kan het onderbewuste makkelijker overstappen op een nieuwe overtuiging.

 

Het onderbewuste spiegelt

Jouw onderbewuste is niet bewust, maar het spiegelt. Dit betekent dat je in je blikveld en alles wat zich daar afspeelt, je eigen onderbewuste weerspiegeld ziet.

Als je een angstig onderbewuste hebt, zie je in je leven onveilige situaties. Er zijn mensen die bij elke situatie zien wat mis kan gaan. Zou je hetzelfde leven leiden zonder angst, dan beoordeel je deze situaties niet als onveilig.

Zwangere vrouwen zien overal kinderwagens. Een man die een nieuwe Audi zoekt, ziet overal Audi`s rijden. Iemand die gefrustreerd is over alle slechte chauffeurs op de weg, wordt constant voor de voeten gereden.

 

Wat spiegel jij?

Iedereen spiegelt zijn eigen onderbewuste. Het is je eigen innerlijke minderwaardigheid die je afreageert op je partner. Het is je eigen onzekerheid, die je in je collega ziet.

Dit is confronterend maar tegelijk biedt het ook kansen. Het betekent namelijk dat je invloed kunt gaan uitoefenen op je leven. Je bent niet overgeleverd aan het leven als een willoos slachtoffer. Uiteraard zijn er in je leven ups en downs zoals het verlies van dierbaren of andere externe factoren. Maar de wijze hoe je hiermee omgaat, hoe flexibel je bent, bepaalt grotendeels hoe langdurig of vervelend de effecten zijn.

 

Er is geen oordeel

Een computer heeft geen mening over wat jij opzoekt op internet, het voert slechts jouw opdracht uit. Allerlei programma`s zorgen ervoor dat als je vaak dezelfde websites bezoekt, deze gelijk boven komen als je iets soortgelijks zoekt.

Je onderbewuste werkt hetzelfde. Vindt jij jezelf mooi of vindt jij jezelf lelijk. Het onderbewuste vindt er niets van. Je hoeft dus geen logica van het onderbewuste te verwachten. Je hoeft ook niet te verwachten dat het iets wat slecht voor je is niet opslaat. Het vervelende is dat je juist geneigd bent negatieve dingen te herhalen. Het onderbewuste maakt geen onderscheid tussen een negatieve of positieve herhaling.

 

Hoe positief ben jij?

Er zijn mensen die overal het positieve in zien, het glas is altijd halfvol. Ze staan met een goed humeur op en gaan fluitend door de dag. Deze mensen hebben niet toevallig meer geluk in het leven, ze zijn simpelweg positief geprogrammeerd. Ze gaan er van uit dat alles goed komt en deze instelling is gewoon hun programma.

Hoe positief ben jij geprogrammeerd?

Er zijn ook mensen die zuchtend opstaan. Balen van hun spiegelbeeld. Gefrustreerd naar hun werk gaan. Klagen over het weer en met angst en beven het journaal kijken.

Welke negatieve programma`s wil je graag omzetten in positieve programma`s?

  

Het onderbewuste zorgt voor jouw veiligheid

Iets wat het onderbewuste kent en heeft opgeslagen is per definitie veilig en dat zal het herhalen. Iets wat het onderbewuste niet kent, is per definitie onveilig. Ben je ontevreden over jezelf? Dan is jouw onderbewuste gevuld met overtuigingen waarmee je je zelfbeeld verlaagt. Jouw onderbewuste heeft geen oordeel over de inhoud van deze overtuigingen. Ze zijn simpelweg zo vaak herhaald, dat het onderbewuste het je makkelijk heeft gemaakt en er een routine van heeft gemaakt.

De weg vrij maken voor nieuwe overtuigingen

Als jij hebt besloten om af te vallen omdat je je beter wilt voelen over jezelf. Dan staat je een onplezierige verassing te wachten. Je kunt namelijk op wilskracht kilo`s afvallen, maar wilskracht is moeilijk vol te houden. Jouw onderbewuste heeft allerlei overtuigingen dat je dik bent en niet mooi genoeg. Zodra jouw aandacht verslapt, stapt je onderbewuste terug op een veilig programma. Met vele extra kilo`s tot gevolg.

Obese mensen die deel hebben genomen aan programma`s om heel veel af te vallen waren naderhand wel gezond en slanker. Maar voelde zich nog net zo ongelukkig over hun lichaam.

De onderbewuste overtuigingen waarmee je je zelfbeeld verlaagt en je jezelf kleineert moeten eerst losgelaten worden. Daarna is het mogelijk nieuwe positieve routines in je onderbewuste op te slaan.

 

Het moet als waarheid aanvoelen

Jouw onderbewuste is gevuld met emoties, herinneringen, trauma`s en overtuigingen die daar al heel lang zitten. Als je al vanaf jonge leeftijd onzeker bent en je nu behoefte hebt aan meer zelfvertrouwen, dan gaat je onderbewuste dit niet zomaar aannemen. De overtuigingen die nu door je onderbewuste worden afgespeeld, die heeft het onderbewuste ooit aangenomen voor waar en die gelooft het.

Je onderbewuste houdt niet van onzekerheid en een nieuwe overtuiging is bij voorbaat onzeker. Het onderbewuste zal daarom niet zomaar een vastgeroest programma loslaten. Het zal op het moment dat je verslapt, terugvallen op het bekende programma.

 

Ruimte maken voor positieve programma`s

Het is daarom noodzakelijk zowel het oude los te laten en tegelijk nieuwe positieve overtuigingen te programmeren. Je gaat verschillende methoden toepassen om te gaan loslaten (stap 2: loslaten). Je gaat ook affirmaties (positieve overtuigingen) formuleren die jouw onderbewuste kan aanvaarden (stap 3: opbouwen).

Besef je goed, het onderbewuste is hardnekkig en dus is geduld absoluut noodzakelijk. Als jouw onderbewuste zich echter veilig voelt met het nieuwe programma dan zit het er ook definitief in (stap 4: volhouden).

 

Een fantastische raadgever

Het onderbewuste spreekt de taal van symbolen, beelden, gevoel, ingevingen en intuïtie. Het onderbewuste ontvangt heel veel informatie en kan hierdoor een goede raadgever zijn. De informatie vanuit het onderbewuste moet echter wel doorgegeven kunnen worden aan je bewuste geest. Je herkent een goed idee pas als het binnen komt in je bewuste geest, je hebt ineens een geweldig idee.

Juist in momenten dat we niet nadenken, herinneren we ons waar we iets hebben neergelegd. Een geniaal idee komt binnen tijdens het hardlopen. Je droomt over het bellen van je zus en het blijkt later inderdaad niet goed met haar te gaan. Je voelt dat je die baan beter niet aan kunt nemen en krijgt twee weken later de baan van je dromen. Deze ingevingen en voorgevoelens komen uit het onderbewuste en deze komen vooral binnen in momenten van ontvankelijkheid. Er gaat geen enkele vorm van logisch denken aan vooraf, de ingeving of het gevoel is er ineens.

 

Ruimte maken om toe te laten

Ontvankelijk zijn betekent toelaten en je hoeft hier eigenlijk niets voor te doen dan behalve loslaten. Door continue bezig te zijn met een probleem of te blijven twijfelen ontstaat er een gebrek aan ruimte voor het onderbewuste om raad te geven.

Je onderbewuste werkt niet op commando want ze wacht simpelweg op ruimte. Stel je voor je hebt twijfels over je werk en je weet niet wat je hiermee moet doen. Je blijft maar nadenken over wat je anders kunt gaan doen en afwegen wat de gevolgen zijn van een eventueel vertrek. Al deze activiteit geeft geen enkele ruimte want het enige wat je doet is nadenken. In je bewuste geest kun je maar één ding tegelijk, dus als jij aan het nadenken bent, kun je niet tegelijk toelaten.

 

Geef je onderbewuste een opdracht

Stel je onderbewuste voor het slapen gaan een vraag en laat het vervolgens los. Laat de oplossing of het antwoord naar je toekomen zonder tijdsdruk en zonder verwachting. Als jij stopt met nadenken over een oplossing verdwijnt de druk en je bevindt je dan in een staat van ontvankelijkheid. Je onderbewuste kan nu haar ideeën of oplossingen aan je bewuste geest doorgeven.

Dit komt niet altijd op de manier zoals je dit verwacht; een tip van een collega of een boek wat iemand laat liggen. Het komt zoals het komt zodra jij dit kunt toelaten. Zodra je er druk op gaat leggen of weerstand voel, dan ben je niet in een staat van toelaten.